Mehreen Hayat och Nardos Vivanco tycker att Valstaskolan är bra.Foto: Privat

Mehreen och Nardos: Vi har det bra på Valstaskolan

Sigtuna kommuns beslut att stänga Valstaskolan på grund av bland annat dålig attraktivitet har fått elever att reagera: - När vi läste kommentarerna om skolan blev vi upprörda, säger Mehreen och Nardos som går i åk 9 på skolan.

märsta.nu kunde förra veckan rapportera om att Valstaskolan läggs ner. Förra året lades även mellanstadiet ner på skolan. Från 2020 kommer inga elever längre att gå ut från skolan och antagningen är stoppad från och med i höst. En av anledningarna till att skolan lades ner var att den inte ansågs vara tillräckligt attraktiv, att elever i området ändå söker sig till andra skolor. Mehreen Hayat och Nardos Vivanco som går på skolan håller inte med att Valstaskolan har ett dåligt rykte.
– Vi två har det väldigt bra här och både vi har väldigt höga betyg. När vi läste kommentarerna under inlägget om att Valstaskolan skulle läggas ner, så blev vi mycket upprörda och fundersamma, skriver dem i ett mail till märsta.nu

Enligt Mehreen och Nardos blev många glada över att deras barn slapp gå till Valstaskolan men de själva uppfattar inte situationen på samma sätt.
– Man får det till att låta som att skolan är ett helvete men det är inte sannningen, menar dem.

Strängare regler
Skolan har infört nya strängare ordningsregler där föräldrar informeras direkt om frånvaro och ordningsstörningar, det förekommer nästan ina håltimmar längre. Mehreen och Nardos berättar att man fick undervisningen hela förra veckan trots att många lärare var sjuka. Rasterna ska också ha blivit roligare och man kan spela sällskapsspel med både elever och lärare vilket förbättrat relationen på skolan mellan dem.

Bättre mat och fler aktiviteter
Man samarbetar också över årskurserna då man är indelade i A, B och C där det förekommer elever från 7-9 i varje grupp. Varje grupp vistas också i en och samma korridor vilket lett till mindre bråk och lugnare raster. Man får självklart vistas i andra utrymmen också, poängterar eleverna. Maten är ett annat område som förbättrats och det finns även mackor att köpa till billigt pris om man vill. En uppskattad satsning är den på Nobelvecka där man en gång under höstterminen får jobba med lika uppgifter i olika ämnen och därefter så kan man vinna ett nobelpris, det arrangeras också en ceremoni för Nobelveckan.
– Vi fick en tre rätters måltid, samt dansa vals och lärdom i vett och etikett. Detta är ett bra sätt att engagera elever i skolarbetet men också samtidigt ha kul, säger Mehreen och Nardos.

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Bostad Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Klart med vårdcentral i Humlegården

Nyheter Till våren kommer invånarna i Sigtuna stad få tillgång till utökad vård då Sigtuna Vårdcentral flyttar in i Humlegården på Stora gatan: - Planeringen av det exakta innehållet i den äldre delen pågår just nu, men det vi vet säkert är att den ska byggas om och anpassas till en centralt belägen träffpunkt med ett brett och varierat innehåll för såväl unga som gamla. Hela fastigheten kommer bli ett efterlängtat och bra tillskott i centrala Sigtuna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening