Med stabil ekonomi kan vi öka kvaliteten
Vi har sagt det förr och säger det igen – för att kunna tillhandahålla de välfärdstjänster vi måste till kommuninvånarna krävs en stabil ekonomi som grund. När vi samtidigt måste arbeta med att öka kvaliteten från de bottennivåer som vi tog över efter tidigare socialdemokratiska kommunledningar, krävs det kraftfulla åtgärder och strama tyglar. Annars kommer vi aldrig nå vårt mål att tillhöra de 50 bästa kommunerna i landet att bo, leva och verka i.
Detta gäller i hög grad verksamheten inom äldreomsorgen. När vi tog över efter tidigare socialdemokratiska kommunledningar var kvaliteten i äldreomsorgen och framförallt hemtjänsten bland de sämsta i landet. Ett av våra viktigaste mål har därför hela tiden varit att öka kvaliteten och utveckla äldreomsorgen på ett hållbart sätt.
Tack och lov har vi på kort tid lyckats vända kommunens ekonomi från ett stort budgetunderskott till ett betydande överskott. Det betyder inte att vi nått våra mål eller är nöjda, men det ger oss goda förutsättningar att fortsätta arbetet med att öka kvaliteten. Denna tid har givetvis inneburit tuffa, men också helt nödvändiga prioriteringar.
I alla lägen tar oppositionen chansen att kalla vårt ekonomiska uppföljningsarbete för nedläggning och nedskärningar. Socialdemokraterna har uppenbarligen ett ganska kort minne eller så väljer de bara att inte minnas de besparingar som de själva var ansvariga för. Under åren 2014 till 2017 var summan för effektiviseringar inom Äldre- och omsorgsnämnden hela 19 792 000 kr. Socialdemokraterna valde år 2016 att ogenerat lägga en tredjedel av kommunens totala effektiviseringsbeting på just Äldre- och omsorgsnämnden.
Det finns nog ingen kommunledning som väljer att effektivisera för skojs skull. Effektiviseringar görs för att man ska nå eller upprätthålla en stabil ekonomi. Socialdemokraternas effektiviseringar var, som bekant, inte lyckade. Resultaten uteblev och kommunen fortsatte att redovisa stora underskott. Det ekonomiska arbetet sedan vi tog över hösten 2017, har varit ett stålbad med effektiviseringar som varit tuffa, men helt nödvändiga och därmed också givit resultat och förutsättningar att nu kunna fokusera på kvaliteten.
Det gångna pandemiåret har gjort bristerna inom äldreomsorgen mer tydliga än någonsin tidigare. I princip alla landets kommuner har ett hårt arbete framför sig för att kunna nå förbättring inom äldreomsorgen, såväl inom hemtjänsten som på de särskilda boendena. Det behövs omfattande förändringar på nationell nivå, men det finns mycket som kommunerna kan göra redan nu.
Att Sigtuna nu har en ekonomiskt stabil grund att stå på gör våra förutsättningar goda. Redan nu är vi först i landet med att ha alla våra särskilda boenden kvalitetscertifierade, något som flera andra kommuner i landet uppmärksammat.
Ytterligare åtgärder som är på gång under 2021:
– Fler sjuksköterskor i Särskilt Boende för ökad sjukvårdskompetens
– Legitimerad dietist för att minska risken för undernäring och andra kostrelaterade problem.
– Äldrepedagoger i Särskilt Boende för att öka de äldres livskvalitet.
– Ökade språkkunskaper bland personalen, samt kompetens- och ledarskapsutveckling för en tryggare och mer tillfredsställande omsorg.
– Utökad dagverksamhet för att främja ett aktivt liv för de äldre och stödja anhöriga.
– Trygg hemgång för äldre efter sjukhusvistelse. Det ska vara trygg för äldre att fortsätta bo hemma även om förutsättningar förändras.
– Fortsatt utveckling av partnerskapet mellan kommunen och hemtjänstutförarna för att öka kvaliteten i hemtjänsten.
Utöver de stora satsningarna som vi gör för att höja kvaliteten i äldreomsorgen får kommunen även stora ekonomiska tillskott i form av statsbidrag. Dessa pengar ska användas förnuftigt så att vi kan skapa en kvalitetshöjning som är hållbar över tid. Vi är fast beslutna att nå våra mål och med dessa åtgärder tar vi bestämda steg i arbetet med att öka kvaliteten i äldreomsorgen.
- Josefin Brodd (M), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden
- Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande
redaktion@marsta.nu