Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

    Märsta station bör bli bytespunkt

    En satsning på fyra spär mellan Uppsala-Stockholm samt upprustning av Märsta station är nödvändig för effektivare resande i framtiden enligt Mälardalsrådet.

    Mälardalsrådet ha lämnat en rapport till regeringen där man menar att samhällsnyttan för pendlandet är 20 miljarder kronor i ökad nytta om man genomför en del satsningar. Bland dessa satsningar finns fyrspår på hela sträckan mellan Uppsala-Stockholm samt en upprustning av Märsta station där regionaltåg kan stanna till och möjliggöra byten mellan pendel- och regionaltåg samt alternativa förbindelser till Arlanda.
    – Mälardalsrådets analys sätter kronor och ören på varför staten måste satsa på pendlarna och infrastrukturen i våra län. Det handlar om 20 miljarder i samhällsekonomisk nytta, bara i Uppsala län. Men då måste nödvändiga satsningar som Fyrspåret Uppsala-Stockholm och en ombyggnad av Hjulstabron finansieras fullt ut, säger Johan Örjes (C), regionråd Region Uppsala och regionens representant i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete.

    Mälardalsrådet anser att trasiga spår och vägar slår mot både pendlare och företag i Stockholm-Mälardalen och därmed hela Sverige. Även vägtrafiken och E4:an mellan Stockholm-Arlanda lyfts fram, där ska det bli trefiligt hela vägen till Arlanda och förbi Märsta under 2020-talet. Idag upphör trefiligt vid Rosersberg.

    EXTRA

    Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

    Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

    Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

    Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

    Nyheter

    Sport

    Kultur & Nöje

    Näringsliv

    Debatt

    Bostad

    Kampsport

    Förening