Foto: Street view/Google

Märkliga turer i bygglovsprocessen gällande Södergatan syd

Wåhlins Fastigheter ansökte redan 2017 om bygglov på aktuell plats, men deras ansökan har avslagits med hänvisning till att kommunen inte vill att det byggs loftgångshus.

Detta tycker vi förefaller märkligt då husen ska sammanfogas med hus som redan finns, d v s hus som är byggda med loftgång. I normala fall brukar bygglov avslås med hänvisning till att den planerade byggnationen avviker från den omgivande bebyggelsen, men i detta fall är det alltså precis tvärtom.

Avslaget har överklagats och Wåhlins Fastigheter har fått rätt hos Länsstyrelsen. Då stoppar kommunen processen med hänvisning till ändring i detaljplanen. Den ändringen ligger nu ute på remiss.

Vi i Hyresgästföreningen Sigtuna finner detta förfarande högst beklagligt. Om Wåhlins tvingas ändra sin ursprungliga plan så medför det ökade produktionskostnader, vilket i slutänden drabbar de personer som i framtiden ska bo i dessa hus.

Turerna i ärendet är så märkliga att vi misstänker att det egentliga motivet till avslag är något helt annat, d v s att det egentligen handlar om att få Wåhlins att bygga bostadsrätter i stället för hyresrätter som det är planerat.

Vi har sett ett liknade förfarande när det gäller byggnation på Ormbergsvägen i Sigtuna. Där har Rikshem tvingats ändra sina planer på att bygga nya hyresrätter för att i stället bygga bostadsrätter – helt i linje med den Moderatledda kommunstyrelsens (M,L,C,Kd och SfS) strävan att minska andelen hyresrätter i vår kommun.

Idag är andelen bostäder med äganderätt ca 60% i Sigtuna kommun, och nuvarande kommunstyre vill att den andelen ska öka. Vi i Hyresgästföreningen Sigtuna anser att detta är helt fel väg för att lösa bostadsbristen. Ca 20 000 personer står för närvarande i kö hos Sigtuna bostadsförmedling och i det läget är det i stället fler hyresrätter som behöver byggas.

Vi behöver fler hyresrätter och det med en rimlig hyresnivå. Färre, och dessutom för dyra hyresrätter, leder till ökad trångboddhet. Trångboddhet bidrar till sociala problem, och det tjänar ingen på.

Vi uppmanar kommunen att snarast bevilja Wåhlins Fastigheter bygglov, och då ett bygglov som medger hyresrätter. I detta fall handlar det om ett 40-tal hyresrätter, ett litet steg men ändå ett steg i rätt riktning.

Den 11 september i år kan vi välja ett nytt styre i kommunen, ett styre som står upp för en förändrad bostadspolitik, en bostadspolitik som är till för alla.

Hyresgästföreningen Sigtuna
Hans Törnqvist
Ordförande

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening