Marie leder unga bort från droger och kriminalitet
Sigtuna kommun har under en tid arbetat preventivt mot både ungdomar och föräldrar för att minska droganvändning och risk att hamna i kriminalitet: - Det är lätt att sätta in åtgärder när skadan redan är skedd, men det finns mycket man kan göra för att förebygga ett beroende hos barn och unga, säger Marie Unander-Scharin, prevention- och säkerhetssamordnare på Sigtuna kommun.
Risken finns alltid för ungdomar att testa tobak, alkohol och narkotika eller kanske hamna i kriminalitet. Men Sigtuna kommun har genom ett antal åtgärder arbetat med att fokusera på risk- och skyddsfaktorer, det vill säga arbeta förebyggande. Några konkreta saker är bland annat föräldragrupper för föräldrar med barn mellan 3-12 år, föräldrar uppmanas stärka barnens självkänsla, relationer i familjen hanteras och hur konflikter kan förebyggas.
Olika stödgrupper och ANDT-undervisning
Det finns också en stödgrupp för fördrar med barn som har bland annat ADHD, ADD, Aspergers syndrom och Tourettes. Samverkansgruppen SSPF mellan Socialtjänst, polis, rektor och kurator, fältare har syfte att vända trenden för ungdomar som skolkar mycket och misstänks begå brott. Slutligen finns det också en ANDT-undervisning som vänder sig till elever i årskurs 5-6 och högstadiet där en skolsköterska eller kurator pratar med eleverna samt i anslutning till det även arrangerar ett föräldramöte:
– Vi vill ge föräldrar en bild av hur barnen resonerar kring ANDT-frågor för att de ska förstå hur de kan påverka alkoholintag och senarelägga alkoholdebuten hos sina barn, säger Marie Unander-Scharin, preventionssamordnare i Sigtuna kommun.
tips@marsta.nu