Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Många krockar med vilt

Denna vecka är det Nationell viltolycksvecka som avslutas på söndag. Dagligen sker olyckor med vilt i kommunen.

Olycksdrabbade vägar med vilt är väg 263 och 273. Främst sker olyckorna väster om Märsta fram till Erikssund samt öster om motorvägen. En hel del trafikolyckor sker också vid påfart till E4 från Arlanda samt i höjd med Arlandastad. Ibland händer det också att man krockar med vilt inne på E4:an enligt Nationella Viltolycksrådet.

Kan drabba alla
För att uppmärksamma trafikanter på risken med viltolyckor så har man denna vecka haft en Nationell Viltolycksvecka i samverkan med bland annat Polisen.
– Vi vill med årets insatsvecka speciellt göra yrkesförare uppmärksamma på att ta det försiktigt i trafiken, Viltolyckor kan drabba alla fordonstrafikanter, säger Lars-Erik Nilsson, verksamhetsledare på Nationella Viltolycksrådet i ett pressmeddelande.

1 av 100 i olycka
Anledningen till att det sker viltolyckor är att det är mer trafik på vägnätet i kombination med högre hastigt. Stora bilar kan också invagga förare i en falsk trygghet tror Markus Olsson, rådsledamot för Svenska Jägareförbundet.
– Om man ser till antalet registrerade bilar och lastbilar i Sverige så råkar nästan var etthundrade ut för en viltolycka. Över 30 procent av viltolyckorna sker i de tre storstadslänen, uppger Markus Olsson.

Ring 112 vid krock
Ett sätt att förebygga är att förbereda resan och se vart olyckor med vilt kan inträffa via den karta som Nationella Viltolycksrådet har. Men det viktigaste är att vara vaksam från skymning till gryning. Det är då djuren är som mest aktiva. I samband med den här veckan kommer man rikta in sig på information till förare vid handelsplatser eller stora mötesplatser. Om olyckan ändå är framme, märk ut platsen och ring 112 för att få ut en viltvårdare.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening