Många bilbränder är bedrägerier
Många bilbränder som undersökts av försäkringsbolagen visar sig vara försäkringsbedrägeri: - Genom en kontrollaktivitet där vi tittar extra på bilbränder kan vi försvåra för dem som planerar att använda detta som metod för att få ut pengar, säger Mats Galvenius, vd Larmtjänst i ett pressmeddelande
Sigtuna kommun har i likhet med många andra kommuner varit drabbade av bilbränder. Bilbränder är kostsamma skador som årligen kostar försäkringsbolagen ca 200 miljoner kronor. Snittersättningen i samband med en bilbrand är 30 000 kronor enligt Larmtjänst. Tidigare i år meddelade branschen att man skulle lägga extraresurser för att utreda om försäkringsbedrägerier var en vanlig orsak till bränder.
177 fall var försäkringsbedrägeri
Nu har branschen granskat 325 bilbränder vilket är ca 5 procent av alla anmälda bränder mellan januari-september i år. Det visade sig att 177 av de 325 var ett försök till bedrägeri och försäkringsbolag betalade inte ut ersättning till ett sammanlagt värde på 10 miljoner kronor. I flera av fallen valde försäkringsbolaget att gå vidare med en polisanmälan om försök till bedrägeri:
– Kontrollaktiviteten visar att det finns ett betydande problem med försäkringsbedrägerier som orsak bakom bilbränder. Försäkringsbranschen kommer att fortsätta att arbeta aktivt för att förhindra denna typ av bedrägerier, säger Mats Galvenius VD på Larmtjänst i ett pressmeddelande.
Stort mörkertal
Försäkringsbedrägeri är ett brott med stort mörkertal. Försäkringsbolagen betalar ut 60 miljarder kronor i skadeersättningen årligen, en grov uppskattning är att fem procent av alla utbetalningar är ett försäkringsbedrägeri. Larmtjänst kommer att fortsätta arbetet kring bilbränder resten av året.
– Genom att aktivt arbeta med att upptäcka och förebygga försäkringsbedrägerier kan vi skydda försäkringskollektivet eftersom det tyvärr är de ärliga försäkringstagarna som drabbas av högre premier, fortsätter Mats Galvenius, VD Larmtjänst.