Foto: Pressbild

Mammor vabbar allt mer – kommunens pappor tar fyra av tio dagar

Trenden med föräldrar som stannar hemma när barnen är sjuka har genomgått en förvandling, och pappor är allt mindre benägna att ta ansvar för vabbdagarna. Statistik visar att mammor tar betydligt fler vabbdagar än pappor, och detta mönster återspeglas även nationellt.

November markerar starten på vabbsäsongen när föräldrar i Sigtuna och hela landet kommer vara hemma med sjuka barn nästan 4 500 dagar, med mammorna som de främsta bidragsgivarna.

I en typisk svensk familj är det fortfarande oftare mamman som stannar hemma när barnen är sjuka. Trots att pappor har ökat sitt engagemang de senaste tio åren har en omvänd trend skett sedan 2021, med pappornas andel av vabbdagarna som minskar i hela landet.

Sigtuna kommun upplevde sin topp i vabbande bland pappor under vintern 2021, med 42 procent av vabbdagarna tagits ut av fäder. Under det senaste året har männen stått för 39 procent av vabbandet i kommunen, enligt siffror som Newsworthy sammanställt.

Det är intressant att notera att den månad då svenska män tagit ut störst andel av vabbdagarna var juli 2006, under fotbolls-VM i Tyskland.

Samtidigt påverkas statistiken av att kvinnor är överrepresenterade bland ensamstående föräldrar. Det finns fler ensamstående mammor än pappor, vilket resulterar i en skevhet i fördelningen av vabbdagar även om vi beaktar detta faktum.

En annan intressant trend är att föräldrar generellt tar ut fler vabbdagar nu än tidigare. Sedan slutet av 00-talet har vabbdagarna nästan fördubblats i hela landet.

Även om pappor i Sigtuna i stort sett vabbar i linje med rikssnittet och andra män i Stockholms län, är det viktigt att notera att det finns stora variationer inom landet. Ingen kommun i Sverige uppnår en perfekt 50–50 fördelning av vabbdagarna. Ljusnarsberg sticker ut som den kommun där pappor har tagit ut 45 procent av alla vabbdagar under det senaste året, vilket är det högsta i landet.

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Bostad Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening