Foto: Jamshid Jamshidi

Malin svarar på läsarnas frågor

Kommunpolisen Malin svarar denna gång på era frågor felparkering, fortkörning och trygghet.

Kan ni göra något åt pizzabilarna som kör fort i Märsta?
– Ja, vi har löpande trafikkontroller där vi arbetar med trafiksäkerhet på olika sätt, ofta med hastighet. Vad det står på bilarna eller vad det är för bilar gör ingen skillnad för oss, vi bötfäller oavsett. Om du ser vad det står på bilen dvs vilken restaurang den tillhör så skulle jag om jag vore du ringa upp och prata med ägaren och påtala beteendet. Det ter sig lite märkligt att åka runt med företagsloggan och köra som en galning, det blir dålig reklam.

Är ni oroliga för att luras in i bakhåll som på andra platser i Sverige för att sedan bli utsatta för angrepp?
– Nej vi är inte oroliga för det men vi tvingas att ta det med i beräkningen när vi åker på jobb. Det jag är orolig för är att när vi blir utringda på ett fejkat jobb och sedan stenkastade så får den som verkligen behöver hjälp vänta vilket kan betyda stor skillnad för den som behöver oss. Jag är orolig för att ett område där blåljuspersonal ofta blir utsatt får vänta längre på hjälp då man alltid måsta vara två bilar som åker tillsammans. Att brandkåren eller ambulans måste invänta polis innan de åker fram och räddar liv vilket kan betyda att människor skadas svårt eller i värsta fall dör. När man som blåljuspersonal blir systematiskt ansatta på jobb i ett visst område så sänks området sakta men säkert.

Har ni någon plan för hur ni ska möta ungdomarna i Märsta och hur ni ska få dem att få mer förtroende för er?
– Jag tror på att inkludera dem i arbetet kring trygghet och det har vi gjort i och med medborgardialogen som vi körde med ungdomar i kommunen. De allra flesta ungdomar vill ha fler poliser ute på gatorna och de känner sig trygga när de ser polisen. Man pratar ofta om just det du frågar om men jag vill mena att de flesta ungdomar har stort förtroende för polisen. Likaså pratar man om att ungdomar stökar och skapar otrygghet och detta stämmer heller inte i de allra flesta fall. Nästan alla ungdomar är fantastiska att prata med och är precis lika intresserade av trygghet som vi. Vi behöver prata med varandra och inte anta att vi inte pratar samma språk.

Panerar ni att ha ett infomöte i framtiden där ni pratar allmänt om vad kommunen och ni jobbar på för att göra tryggheten bättre för både ungdomarna och resterande invånare i kommunen.
– Det är inget infomöte inplanerat, jag tror att det finns flera bra sätt att få ut information. Min erfarenhet av infomöten är att väldigt få kommer. Att använda sociala medier, lokala tidningar samt kommunens hemsida tror jag är ett mycket bra sätt att få ut löpande information.

Hur gör man för att få Polisen att agera mot felparkerade/farligt parkerade bilar? På södergatan står det ofta två pizzabilar dubbelparkerade före avspelningen vid läkarhuset.
– Kommunen har egna, otroligt duktiga parkeringsvakter. De sköter både böterna samt flyttningen på ett föredömligt sätt. Är det ett återkommande problem så ring till kommunen och be att få prata med Anders på Trafikövervakningen/Stadsbyggnadskontoret. Polis hanterar i vissa fall flyttning av fordon som står trafikfarligt men eftersom just Sigtuna kommun hanterar det så bra och fort så kan polis hantera andra ärenden i stället för att lägga tid på det.

Har du en fråga till Malin? Maila till adressen nedan.

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Bostad Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening