Foto: Mälarpiraterna

Mälarpiraterna får internationellt erkännande

Kanotklubben Mälarpiraterna får internationell uppmärksamhet på självaste Internationella Kanotförbundets hemsida.

Paddelklubben Kanotklubben Mälarpiraterna visar att ålder bara är en siffra. Här tränar barn så unga som fyra år sida vid sida med seniorer – den äldsta är 82. Nu har klubben fått internationellt erkännande på Internationella Kantoförbundets hemsida.

Klubben drivs av makarna Kerstin och Hans Erik Öberg, 80 och 82 år gamla, som själva började paddla i 30-årsåldern och snabbt fann en passion för kanotslalom. Deras engagemang ledde till att de startade klubben med målet att engagera både unga och äldre i Sigtunaområdet.

– Om jag kan göra det här, så kan du också, säger Kerstin Öberg.

Träningen sker både i bassängen på Midgårdsbadet och ute på Mälaren, men även på andra vatten som Nyköpingsån, Dalälven, Gysinge och Falun. Under pandemin tappade klubben alla sina medlemmar, men genom en enkel annons i tidningen fick verksamheten nytt liv – och denna gång med ett särskilt fokus på seniorer.

– Vi skrev att alla som vill paddla är välkomna, och då kom det pensionärer. I början visste vi inte riktigt hur vi skulle träna någon som inte kan röra sig ordentligt, men vi tänkte: vi ignorerar åldern. Vi sätter dem i en kanot och låter dem träna, berättar Kerstin Öberg.

För de äldre har paddlingen haft både fysiska och mentala hälsofördelar. De vittnar om förbättrad balans, ökad styrka och rörlighet – och inte minst ett piggare sinne.

– De säger att kroppen fungerar bättre och att de tänker klarare. När man paddlar slalom måste man hela tiden fatta beslut: vilken paddelteknik ska jag använda? Det håller hjärnan igång, säger Öberg.

Intresset har växt så mycket att vissa deltagare till och med drömmer om slalomträning på nätterna. Klubben har numera ett system där varje barn som tränar får en senior som träningspartner, vilket stärker både trygghet och gemenskap. I dagsläget tränar åtta seniorer tre gånger i veckan tillsammans med fem till sex barn. På lördagar erbjuds dessutom gratis prova på-träning för alla som är nyfikna.

Kerstin Öberg är även utbildad domare och dömde senast vid en världsrankingtävling i Tyskland tidigare i år. Trots att hon nyligen fyllde 80 ser hon ingen anledning att sluta paddla.

– Det är bra för både kropp och själ. Slalom blir aldrig tråkigt – vattnet förändras varje dag och banorna går att variera. För många av våra deltagare har livet blivit bättre tack vare paddlingen, och det säger de själva, avslutar hon.

Wings HC med på Tre Kronors nya matchtröja

Ishockey När Tre Kronor spelar träningslandskamper mot Finland den 17 och 18 april kommer laget att bära en ny typ av matchtröja – där klubbmärken från spelarnas moderföreningar utgör en del av de klassiska kronorna på bröstet. Bland de utvalda föreningarna finns Wings HC Arlanda.

Evans i Ungdomslandslaget i judo

kampsport Oscar Evans, hemmahörande i Märsta och aktiv inom Knivsta Judoklubb, har tagits ut till Svenska Judolandslagets utvecklingsgrupp för ungdomar under 18 år.

Så gick det för Kim Taekwondo i landslaget

kampsport Den gångna helgen genomfördes Skopje Open G1 i Nordmakedonien, där tre svenska tävlande deltog för att samla medaljer och rankingpoäng. Tea Karlberg (-57 kg), Philip Rosenberg (-73 kg) och Nazaah Waliullah (-46 kg) representerade Sverige i turneringen.

Framgångar för Kim Taekwondo i årets första tävling

kampsport Kim Taekwondo var på plats i Lund den 1 mars för årets första tävling. Laget, som bestod av både erfarna utövare och tre debutanter, lyckades ta hem två guld och tre brons. Klubben är nöjd med resultaten och ser fram emot kommande tävlingar.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening