Foto: Swedavia/Daniel Blohm/Arkiv

Mälardalsrådet vill slopa Arlandas stationsavgift

Mälardalsrådet uppmanar regeringen att arbeta för att stationsavgiften till Arlanda avvecklas.

Sju regioner, nämligen Region Stockholm, Region Uppsala, Region Västmanland, Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och Region Gotland, har genom Mälardalsrådets infrastruktursamarbete samlat sig för att framföra ett gemensamt svar till regeringen angående framtiden för Arlanda flygplats.

Arlanda flygplats spelar en avgörande roll för Sverige som ett exportberoende land. Tyvärr lider kommunikationerna till och från flygplatsen av brister. De sju regionerna uppmanar nu staten att ta ansvar för att säkerställa en hållbar och effektiv transport mellan Arlanda och regionernas städer. Ett exempel på detta är stationsavgiften, som tas ut från tågresenärer till Arlanda och grundar sig på statens avtal med Arlandabanan. Denna avgift gör det dyrt och besvärligt att resa hållbart till flygplatsen. Jens Sjöström (S), investeringsregionråd i Region Stockholm och ordförande för Mälardalsrådet, betonar att staten måste ta sitt ansvar och inleda förhandlingar med målet att avskaffa stationsavgiften.

Mälardalsrådets ställningstagande är ett remissvar på betänkandet ”Statens ansvar för det svenska flygplatssystemet” (Ds 2023:3). Remissvaret sammanfattas på följande sätt:

  1. Staten behöver ta ansvar för utvecklingen av det svenska flygplatssystemet genom ett övergripande perspektiv där Arlanda flygplats har en framträdande position och kräver en tydlig framtidsplan.
  2. Arlandas utveckling är avgörande för Sveriges internationella tillgänglighet och konkurrenskraft. Flygplatsen spelar en särskilt viktig roll för Stockholm-Mälarregionen, och det behövs förbättrade förbindelser till de större städerna i regionen.
  3. Staten bör inleda förhandlingar om Arlandabanan med målet att avskaffa stationsavgiften, en avgift som tågresenärer som inte reser med A-train måste betala. Stationsavgiften är en av orsakerna till att fler väljer att ta bilen istället för tåget till Arlanda.
  4. Det behövs tydliga förslag på hur godstransporter via flyg kan utvecklas i hela landet, särskilt vid Arlanda flygplats. Bättre kopplingar mellan väg-, järnvägs- och flygtrafik behövs i anslutning till flygplatsen.
  5. Flygtrafiken till och från Gotland bör markeras som en linje som kan bli aktuell för allmän trafikplikt.

Det gemensamma svaret från Mälardalsrådet betonar betydelsen av att förbindelser till och från Arlanda flygplats är både tillförlitliga och hållbara.

Denna text genererades med en textrobot

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening