Maja De Bernardo, till vänster, med Gill Brodin (C), ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämndenFoto: Sigtuna kommun

Maja De Bernardo tilldelas Miljöpriset

Maja De Bernardo har tilldelats Siguna kommuns Miljöpris för 2019.

Många var nominerade till Miljöpriset 2019 men vinnaren blev Maja De Bernardo för sin idé om att starta näringsverksamhet där hon året om ska sälja lokalt odlade grönsaker till restauranger och konferensanläggningar i närområdet. Maja använder sig av akvaponik vilket är ett hållbart matproduktionssystem där vatten med fiskavföring används som näring, Maja har själv fiskarna i garaget och vattnet renas från avföringen och går sedan tillbaka till fiskarna igen.

Grönsaksodlingarna har jord från Majas bokashikmpost där hon lägger i allt matavfall och bevattnas av uppsamlat regnvatten. Utöver grönsaksodlingarna har hon frigående höns, biodling och en liten flock av gutefår, familjen har också en egen bil som drivs av egenproducerad el tack vare solceller på garagetaket.

Maja hyllas för sitt genuina engagemang av Miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Gill Brodin (C). Hon får nu 30 000 kronor till sitt projekt.
– Syftet med Miljöpriset är att vi vill lyfta fram enskilda individers samspel med naturen och klimatet. Förhoppningen är att detta ska inspirera andra till att tänka till kring vad som går att göra för att bidra till ett hållbart samhälle och en bättre värld. Att tänka globalt men agera lokalt här i Sigtuna kommun, säger Brodin i ett uttalande.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening