Börjesson och BjörlinFoto: Miljöpartiet/montage märsta.nu

M-SD-politiken sänker vår kommuns attraktivitet

“Var ska människor bo?” undrar M-SD-styret i sin replik om exploatering vid Aspvägen, trots att de just nu är delaktiga i arbetet med en ny stadsdel med cirka 5000 bostäder i ett kollektivtrafiknära läge öster om Märsta station.

Många av dem som flyttar hit gör det för att de värdesätter närheten till naturen. Slitaget i naturområdena kring våra tätorter är redan stort och ju mindre bostadsnära natur vi bevarar desto mindre attraktiv blir vår kommun. Många kommuner har riktvärden för invånarnas tillgång till natur, till exempel storlek på naturområde för att hantera besökstryck eller andel parkyta i förhållande till antal bostäder. Det är tyvärr inte något som M-SD-styret visat intresse för. Att Sigtuna kommun saknar riktvärden gör det svårt att se konsekvenserna för helheten när natur i olika kommundelar naggas i kanterna.

I en växande kommun behöver vi säkerställa att naturen räcker till alla, även i framtiden. Kommunen har planmonopol, det vill säga sista ordet om hur mark ska användas, eftersom kommunen har ett särskilt ansvar för utvecklingen på lång sikt. För att göra kvalificerade bedömningar har kommunpolitikerna mycket kompetenta tjänstepersoner till sin hjälp. M-SD-styret ignorerar dock Samhällsbyggnadskontorets avrådan från att exploatera ett område som har mycket höga naturvärden, kulturhistoriska värden och jordbruksmark som kräver särskilda skäl för att få bebygga.

Men det är ju bara “en liten del av marken”, skriver M-SD-styret, oförmögna att se summan av många “små delar” natur i kommunen. Vid Aspvägen skulle en exploatering av en del i det sammanhängande området skapa en fragmentering av landskapet som försämrar både upplevelsen för människor och förutsättningarna för djur och värdefull biologisk mångfald. Dessutom kan det komma att handla om betydligt fler villor än de 50 som ansökan avser – Samhällsbyggnadskontoret påpekar att det skulle krävas fler bostäder om anslutning till vatten och avlopp i området ska kunna finansieras.

Markägare i Sverige är troligen väl bekanta med allemansrätten, som finns till för att vi alla ska ha möjlighet att vistas i skog och mark och njuta av naturen. Att äga mark är något annat än att äga en förbrukningsvara. Att äga mark är förmånen att få förvalta stora värden för många människor. Utöver sociala värden som rekreation, friluftsliv och naturupplevelser, är historiska kulturmiljöer, jordbruksmark för livsmedelsförsörjning, biologisk mångfald och koldioxidlagring värden som berör oss alla. Det är därför både rimligt och nödvändigt att samhället sätter ramarna för hur mark får användas, men det är också rimligt att markägare ersätts för den nytta som marken gör. Naturvårdsavtal är ett alternativ som kan omfatta både naturvärden, kulturmiljövärden och sociala värden och är något alla skulle vinna på, nu och på lång sikt.

M-SD-styret använder gärna begreppet hållbarhet, i teorin. I en tid när många efterfrågar en mer hoppingivande politisk styrning är det både ansvarslöst och visionslöst att inte ha ambitionen att omsätta orden i praktisk handling. Miljöpartiet arbetar och tar ansvar för en långsiktigt hållbar kommun i praktiken, för nuvarande och framtida invånare.

  • Lowe Börjeson (MP), gruppledare
  • Tove Björlin (MP), ersättare kommunfullmäktige

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening