Arbetsförmedlingen är en av aktörerna i EtableringslyftetFoto: Pressbild/Arbetsförmedlingen

Lyckad start för Etableringslyftet

Sigtuna kommuns engagemang i Etableringslyftet ger resultat, 2 av 3 deltagare har gått till egen försörjning.

Etableringslyftet har funnits sedan nyår och drivs av Arbetsförmedlingen och kommunerna Sigtuna, Sollentuna samt Upplands-Väsby. Syftet var att hjälpa nyanlända till arbete. Redan efter ett halvår har 2 av 3 fått jobb, andra har fått praktikplats eller gått vidare till studier med studiemedel. Idag är 76 personer inskrivna enligt Sigtuna kommun.
– Det är ett fantastiskt resultat! Det ska ses mot bakgrund av att mer än hälften av deltagarna bara har grundskoleutbildning eller helt saknar utbildning, det här visar att även de behövs på vår arbetsmarknad. Det är roligt att se att både deltagare och arbetsgivare är så positiva, det känns verkligen att vi gör skillnad, säger Annika Nordgren, projektledare för Etableringslyftet, till kommunens hemsida.

De allra flesta som deltar är i åldern 30-49 år men alla i arbetsför ålder 18-64 år kan vara med, 2 av 3 har kort eller ingen utbildning alls, en del är även analfabeter. Flest praktikplatser finns inom restaurang, butik, förskolor, lager, transport, vård/omsorg och trädgård. När deltagarna anländer har nära hälften försörjningsstöd. Varje person som går till egen försörjning minskar kommunens utgifter för försörjningsstöd och det ger även nya skatteintäkter.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening