Möss och loppor är några av skadedjuren som drabbat hyresgästerFoto: Privat

Loppor, vägglöss och råttor drabbar boende

Vägglöss och loppor, det är vad boende i kommunen får leva med: - Vi har haft cirka 20 ärenden per månad under 2018–2019 men har inte noterat någon ökning i antalet ärenden över tid, säger Göran Pettersson, redaktör på SigtunaHem.

Boende i SigtunaHems bestånd klagar på både vägglöss och loppor, men man har inte märkt av någon ökning av antalet fall av skadedjur. Det rör sig om ca 20 per månad under 2018-2019, övervägande delen, 30 procent gäller vägglöss. Anticimex utför sanering i beståndet och koordinerar med SigtunaHem när större åtgärder behöver vidtas.
– När vi får in rapport om skadedjur så informerar vi snabbt hyresgäst och ger instruktioner om hur de ska göra inför Anticimex besök för att saneringen ska gå så snabbt och bra som möjligt, berättar Göran Pettersson, redaktör på SigtunaHem.

Drabbades av loppor
Men boende som märsta.nu varit i kontakt med anser att SigtunaHems gör för lite. En familj som kontaktat märsta.nu uppger att de har loppor i sin lägenhet som inte är mer än 12 år gammal. Loppor som normalt har däggdjur som värddjur biter tag i de boende och de kryper in i öron och näsa. SigtunaHem menar dock att det inte finns några loppor i lägenheten. Sanering av Anticimex har inte gett någon effekt.
– Det är inte bara en sorts loppor vi har, det är två. De små finns överallt och anfaller från olika höjder beroende på var de sitter, de syns inte men de känns när de bits. En flock loppor kan äta allt skinn i nacken så att det känns som man har fått skavsår. Hela kroppen känns som om man rullar i brännässlor, berättar boende för märsta.nu

”Mår dåligt”
Utöver det har man även en större sort loppor i sin lägenhet, de sitter fast i skinnet när man ska dra bort dem. I samband med duschningar skållar man lopporna med kokhett vatten, man sprutar även Raid på dem men man blir inte av med dem:
– Vi mår i dagsläget ytterst dåligt. Ångesten inför nästa bett är olidlig. Vi har inhandlat olika sorters loppmedel med varierande verkan. Tenutex som används mot ohyra får vi inte använda konstant, dessutom verkar lopporna ha blivit mer resistenta mot salvan. De kryper på oss och äter gärna där salvan inte är t.ex. på läpparna, inuti öronen och i näsan.

Haft råttor i fyra år
En annan lägenhetsinnehavare som hört av sig till märsta.nu vittnar om råttor och möss under fyra års tid.
– Vi får en fälla på posten som vi placerar ut, men det hjälper inte. Nu har vi även fått vägglöss och Anticimex ska sanera mot det.

Vill flytta
Boende hade hoppats att SigtunaHem erbjuder en tillfällig lägenhet, under tiden som sanering pågår. SigtunaHem uppger att det inte behövt flytta några hyresgäster till alternativa boende på grund av skadedjur. Enligt Jordbalken är det fastighetsägarens ansvar att sanera mot skadedjur. Även om Anticimex utför saneringen så kan ansvaret för att fastigheterna hålls skadedjursfria inte avtalas bort.

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Bostad Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening