Foto: Genrebild

Liberalerna: Bygg skidtunnel i Arlandastad

Med vårt intresse att planera för aktiviteter som gynnar idrott, hälsa och social samvaro för våra invånare, redan i kommunens fysiska samhällsplanering, fick vi redan för några år sedan en idé att undersöka möjligheten att bygga en skidtunnel i kommunen.

Vi gjorde en förstudie där vi försökte belysa möjligheter och förutsättningar som kan finnas i sammanhanget. Vi försökte sedan att ”sälja” idén till kommunen och vissa större etablerade företag. Tyvärr så lyckades vi inte komma i mål på det sätt vi tänkt oss – idén fick läggas på is. Vi vet nu att kommunen tillsammans med Arlanda stad Group planerar att ta fram en detaljplan för golfbaneområdet söder om Plantagen med syfte att skapa ett särskilt område med inriktning mot ”besök och idrott”.

Vi inom Liberalerna (L) i Sigtuna kommun välkomnar denna idé och vi är även mycket intresserade av att en skidtunnel kan byggas på platsen. Vi har fått vetskap om att en skidtunnel sannolikt kommer att redovisas i den detaljplan som nu tas fram. Det är positivt eftersom vi vet att det finns ett stort intresse för att förverkliga idén – både lokalt, regionalt och på riksnivå. Till exempel vet vi genom tidigare kontakter med Svenska skidförbundet och deras regionala skidorganisation inom Storstockholmsområdet att det finns ett stort engagemang för att bygga en skidtunnel i denna centrala del av landet.

Med de tänkta planerna på att skapa ett ”besöks- och idrottsområde” i den centrala delen av kommunen ser vi att det nu finns betydligt större möjligheter att förverkliga denna idé. Med helhetstanken för det nya planområdet, med ett mixat utnyttjande, kan man på goda grunder se att det finnas ett stort intresse från lokal ända upp till internationell nivå för både besöksnäring och idrott. Planen kommer sannolikt att redovisa olika typer av verksamheter som gynnar både besöksnäring och idrott.

Vi välkomnar att en större verksamhetsexploatör och kommunen nu har tagit tag i frågan att förverkliga projektet. Skidåkning ser vi som en metafor för hopp och en positiv rörelse framåt. Här finns mervärden och samhällsnytta och positiva effekter på folkhälsa och välbefinnande, hälsoekonomi, meningsfull fritid, känsla av tillhörighet och lokal utveckling.

Rolf Brunnberg (L), Ledamot i Bygg- och Miljönämnden
Pernilla Bergqvist (L), Gruppledare
Anders Eriksson (L), Ordförande

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening