Foto: Pressbild

Låt inte bostadsbristen gå ut över våldsutsatta personer

Bostadsbristen i Sigtuna kommun och i övriga Stockholms län utgör ett allvarligt problem, särskilt för dem som lever i våldsamma relationer och söker ny bostad. Dessa människor ställs inför svåra val, inklusive att fly från sina hem och söka skydd på skyddade boenden. Tyvärr är tillgången till denna typ av boenden ofta begränsad, vilket lämnar många utan någonstans att ta vägen.

Det är inte alla våldsutsatta personer som behöver ett skyddat boende, många behöver endast en ny bostad för att komma bort från ett hem med våld. Därför bör Sigtuna kommun samarbeta med andra kommuner för att kunna erbjuda fler permanenta bostäder för våldsutsatta i nära relation, med möjlighet att ta över hyreskontraktet.

Skyddade boenden är kostsamma. Kostnaderna uppgår till cirka 1000 kr per dygn för en vuxen person och ytterligare 500-900 kr per dygn per barn. Månadskostnaden för ett sådant boende blir ca 30 000 kr (endast beräknat för en vuxen), jämfört med en vanlig hyreslägenhet på tre rum och kök som kostar mellan 10 000-12 000 kr per månad. Rent ekonomiskt sett är det betydligt mer kostnadseffektivt med en hyresrätt, en så kallad genomgångslägenhet, som kommunen kan erbjuda. Vidare så underlättar man för drabbade familjer att bevara sitt sociala liv genom att erbjuda dem lägenheter i den egna eller i angränsande kommuner istället för att de ska behöva flytta långt bort.

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) begicks 81 procent av de anmälda misshandelsbrotten mot vuxna kvinnor år 2021 av en bekant person. För män var siffran 45 procent enligt samma källa. Enligt Socialtjänstlagen har kommunen det yttersta ansvaret för att personer som drabbas av våld i nära relation får det stöd och den hjälp de behöver. Kommunen har beslutat att 4 procent av Sigtunahems 4500 lägenheter ska kunna användas för sociala ändamål. Där kan våldsutsatta personer som behöver ett tryggt hem inkluderas. Av dessa 180 lägenheter används idag knappt hälften. Detta anser vi socialdemokrater är alldeles för dåligt. Det är av yttersta vikt att alla ansvariga inom kommunpolitiken axlar ansvaret och ställer upp för de kommuninvånare som har det allra svårast. Därför lägger vi fram en motion på kommunfullmäktige den 15 juni om att Sigtuna kommun ska ingå i en bostadssamverkan med kommuner i Norrort i Stockholms län.

För att Sigtuna kommun ska kunna ingå i denna samverkan behöver man nyttja en större andel av de genomgångslägenheter som finns i AB Sigtunahems bestånd idag. Vi får aldrig låta bristen på tillgängliga bostäder låsa in individen i ett våldsamt förhållande och det är därför ett samarbete mellan kommunala bostadsbolag i vårt närområde behövs.

  • Marie Axelsson (S) oppositionsråd Sigtuna kommun

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening