Olle Karstorp, regionchef på Svenskt NäringslivFoto: Pressbild

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Utmaningen vi står inför är tydlig: Stockholms län behöver fler företagare nu när många av dagens företagare närmar sig pensionsåldern. För att möta framtidens behov måste vi underlätta för fler unga att bli företagsamma – att våga starta egna företag eller ta över befintliga genom ägarskiften.

En avgörande pusselbit i detta är Ung Företagsamhet (UF) som sedan 1980 möjliggjort för skolelever att starta, driva och avveckla företag under ett läsår. Erfarenheten från UF ger eleverna ovärderlig kunskap om företagande och ökar sannolikheten att de startar företag efter gymnasiet. Men i dagsläget får endast 30 procent av Stockholms läns gymnasieelever ta del av de möjligheter som UF-företagandet innebär, trots att entreprenörskap är en del av examensmålen för många gymnasieprogram. Här finns en stor potential att skapa fler unga entreprenörer och framtida företagsledare. I år driver 261 företagsamma Sigtunaungdomar UF-företag, det borde vara fler.

En ny treårig studie, som genomförts med 1 100 elever på 31 skolor runt om i landet, visar att UF-företagande har flera positiva samhällseffekter. UF-elever utvecklar större förmågor inom företagande, men de upplever också en större utveckling gällande problemlösning, initiativförmåga och sociala färdigheter jämfört med kontrollgruppen.

Detta är inte bara viktigt för att öka det framtida företagandet, utan stärker även elevernas möjligheter på den arbetsmarknad som i allt högre grad kräver sådana entreprenöriella kompetenser. Sedan tidigare vet vi att de som drivit UF-företag oftare blir chefer, tjänar bättre och har färre arbetslösa dagar.

UF-företagandet har en socioekonomiskt utjämnande effekt. Det är bra eftersom entreprenörskapet måste bli en möjlig bana i arbetslivet för fler stockholmare. Studien visar att UF-företagande har en särskilt positiv påverkan på elever som kommer från icke-akademiska hem och på elever med lågt självförtroende vad gäller akademiska prestationer. Genom att öppna upp företagandet som en möjlighet för fler kan vi minska sårbarheten på den lokala arbetsmarknaden och förbättra sysselsättningen.

UF har dessutom en särskilt stark påverkan på unga kvinnor, som i högre grad vågar ta klivet och starta eget. Idag utgör kvinnliga företagare en låg andel av det totala företagarkollektivet i Stockholmsregionen. Fler kvinnor som företagare skulle skapa nya karriärvägar och fler kvinnliga chefer.

Deltagande i Ung Företagsamhet i skolan sänker helt enkelt trösklarna så att fler vågar ta klivet och testa på livet som företagare. Även de som väljer bort företagande får nya kompetenser och bättre chanser på arbetsmarknaden. Att stärka ungas företagsamhet gynnar både individerna och Stockholms län i stort.

  • Olle Karstorp, regionchef, Svenskt Näringsliv Stockholm
  • Rita de Castro, regionchef, Ung Företagsamhet Stockholm

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening