Marta Aguirre, gruppledare (V)Foto: Insändarbild

Låt badhusen fortsätta vara kommunalt drivna

I ett extrainsatt sammanträde i Kultur- och fritidsnämnden beslutade majoriteten, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna samt Samling för Sigtuna, att privatisera kommunens badhus.

Ärendet var extremt påskyndat, med målet att hela upphandlingen ska vara klar innan sommaren. Att använda argument som att personalen mår dåligt av väntandet är för mig ett svagt försök att rättfärdiga beslutet. Det handlar inte om personalens välmående – det handlar om att skynda på en process som riskerar att göra våra gemensamma resurser till vinstmaskiner för privata aktörer.

När jag kom till Märsta tillsammans med min familj i början av 80-talet minns jag att mina föräldrar, bland mycket annat, var oerhört glada över att det fanns ett kommunalt badhus. Från första året vi bodde här har mina föräldrar alltid köpt årskort på badet. Jag lärde mig inte bara att simma där, utan fick också möjlighet att komma i kontakt med föreningslivet genom att simma för Märsta SS. Jag blev aldrig mer än en medioker simmare, men för mina föräldrar var det en chans att få en kontaktyta in i Sverige, i en brokig men inkluderande gemenskap. Jag kan inte undvika att tänka på hur privatdrivna anläggningar skulle påverka den känsla av gemenskap och tillgänglighet som vi och många andra kommuninvånare med oss har fått från badhusen.

Privatisering av våra kommunala verksamheter genom upphandlingar innebär att privata företag får ta över driften av viktiga samhällsresurser. Men till vilket pris? För det första riskerar vi att se kraftiga prishöjningar för invånarna. För det andra innebär det att privata aktörer ofta pressar villkoren för personalen för att spara pengar och öka vinsten. Detta påverkar både de anställda och de invånare som behöver tillgång till dessa resurser.

Jag ser en farlig parallell mellan denna privatisering och min egen erfarenhet från pendeltågen. Beslutet att ta bort tågvärdarna var inte bara ett misslyckat försök att vända förlust till vinst – det har lett till försämrad säkerhet, minskad service och stora problem för resenärerna. När vi privatiserar vår välfärd kommer vi få företag som i sin jakt på vinst kommer att försämra villkoren för de som arbetar, och vi som invånare får betala priset med sämre kvalitet och tillgång.

Vänsterpartiet anser att simanläggningar som Midgårdsbadet och Sigtuna Fritidscenter är en central del av vår gemensamma välfärd och folkhälsa. De ska förbli offentligt drivna för att säkerställa att alla invånare – oavsett ekonomisk bakgrund – har möjlighet att ta del av dessa resurser. Det handlar inte om att skapa vinst, utan om att ge alla en chans att utveckla sina simkunskaper, träna och ta hand om sin hälsa.

Vi i Vänsterpartiet säger ett tydligt nej till privatiseringen och kräver att kommunen fortsätter driva dessa anläggningar. Det är en fråga om att skydda både personalens arbetsvillkor och invånarnas rätt till tillgång till våra gemensamma viktiga resurser.

  • Marta Aguirre (V) Gruppledare och ledamot i Kultur- och Fritidsnämnden.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening