Låt badhusen fortsätta vara kommunalt drivna
I ett extrainsatt sammanträde i Kultur- och fritidsnämnden beslutade majoriteten, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna samt Samling för Sigtuna, att privatisera kommunens badhus.
Ärendet var extremt påskyndat, med målet att hela upphandlingen ska vara klar innan sommaren. Att använda argument som att personalen mår dåligt av väntandet är för mig ett svagt försök att rättfärdiga beslutet. Det handlar inte om personalens välmående – det handlar om att skynda på en process som riskerar att göra våra gemensamma resurser till vinstmaskiner för privata aktörer.
När jag kom till Märsta tillsammans med min familj i början av 80-talet minns jag att mina föräldrar, bland mycket annat, var oerhört glada över att det fanns ett kommunalt badhus. Från första året vi bodde här har mina föräldrar alltid köpt årskort på badet. Jag lärde mig inte bara att simma där, utan fick också möjlighet att komma i kontakt med föreningslivet genom att simma för Märsta SS. Jag blev aldrig mer än en medioker simmare, men för mina föräldrar var det en chans att få en kontaktyta in i Sverige, i en brokig men inkluderande gemenskap. Jag kan inte undvika att tänka på hur privatdrivna anläggningar skulle påverka den känsla av gemenskap och tillgänglighet som vi och många andra kommuninvånare med oss har fått från badhusen.
Privatisering av våra kommunala verksamheter genom upphandlingar innebär att privata företag får ta över driften av viktiga samhällsresurser. Men till vilket pris? För det första riskerar vi att se kraftiga prishöjningar för invånarna. För det andra innebär det att privata aktörer ofta pressar villkoren för personalen för att spara pengar och öka vinsten. Detta påverkar både de anställda och de invånare som behöver tillgång till dessa resurser.
Jag ser en farlig parallell mellan denna privatisering och min egen erfarenhet från pendeltågen. Beslutet att ta bort tågvärdarna var inte bara ett misslyckat försök att vända förlust till vinst – det har lett till försämrad säkerhet, minskad service och stora problem för resenärerna. När vi privatiserar vår välfärd kommer vi få företag som i sin jakt på vinst kommer att försämra villkoren för de som arbetar, och vi som invånare får betala priset med sämre kvalitet och tillgång.
Vänsterpartiet anser att simanläggningar som Midgårdsbadet och Sigtuna Fritidscenter är en central del av vår gemensamma välfärd och folkhälsa. De ska förbli offentligt drivna för att säkerställa att alla invånare – oavsett ekonomisk bakgrund – har möjlighet att ta del av dessa resurser. Det handlar inte om att skapa vinst, utan om att ge alla en chans att utveckla sina simkunskaper, träna och ta hand om sin hälsa.
Vi i Vänsterpartiet säger ett tydligt nej till privatiseringen och kräver att kommunen fortsätter driva dessa anläggningar. Det är en fråga om att skydda både personalens arbetsvillkor och invånarnas rätt till tillgång till våra gemensamma viktiga resurser.
- Marta Aguirre (V) Gruppledare och ledamot i Kultur- och Fritidsnämnden.
redaktion@marsta.nu