Foto: Peter Kroon/Arbetsförmedlingen

Långtidsarbetslösheten i kommunen: Minskning på kort sikt, men högre än förra året

Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att långtidsarbetslösheten minskade marginellt senaste månaden men ökar i ett längre perspektiv.

I oktober 2024 noterades 936 långtidsarbetslösa i Sigtuna, en minskning med åtta personer jämfört med september. Samtidigt är andelen arbetslösa under minst ett år, 3,5 procent av arbetskraften, 0,2 procentenheter högre än samma månad föregående år, enligt siffror som Newsworthy sammanställt

Antalet som varit arbetslösa i minst två år har däremot minskat på årsbasis, från 485 till 451 personer, vilket motsvarar 1,7 procent av arbetskraften.

I Stockholms län är Sigtunas långtidsarbetslöshet högre än genomsnittet på 2,7 procent. Södertälje har länets högsta nivå (5,2 procent), medan kommuner som Täby och Vallentuna har de lägsta (1,3 procent).

Skillnader mellan grupper
Långtidsarbetslösheten är särskilt hög bland äldre i Sigtuna. I åldersgruppen 55–65 år ligger andelen på 4,4 procent, jämfört med 2,1 procent för unga vuxna (18–24 år).

Även födelseland och utbildningsnivå spelar en roll. Bland utrikesfödda är långtidsarbetslösheten 5,9 procent, fyra gånger så hög som för Sverigefödda (1,4 procent). När det gäller utbildning är arbetslösheten högst bland dem utan gymnasieutbildning (7,0 procent), jämfört med 2,6 procent för gymnasie- och högskoleutbildade.

På nationell nivå hade cirka 146 000 personer, motsvarande 2,8 procent av arbetskraften, varit arbetslösa i minst ett år i oktober 2024. Detta är en ökning med 0,2 procentenheter jämfört med föregående år.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening