Olov Holst (M)Foto: Marie-Therese Karlberg

Läget är allvarligt och vi ser problemen

Vartannat år sammanställer polisen en lista över utsatta områden. Det handlar om områden som präglas av låg socioekonomisk status och där kriminella påverkar lokalsamhället.

Listan delas upp i tre kategorier; utsatta områden, riskområden och särskilt utsatta områden. I år har Valsta utsetts till riskområde, dvs. den näst högsta kategorin. Det kommer knappast som en överraskning för någon, allra minst för kommunledningen. Snarare borde det skett tidigare och egentligen borde Valsta utsetts som ett särskilt utsatt område. Så allvarligt är läget.

Redan i opposition drev Moderaterna trygghetsfrågorna hårt. Motståndet från den socialdemokratiskt ledda kommunledningen var kompakt och vi möttes av strutsbeteende. Vi anklagades för svartmålning och att stigmatisera vissa kommundelar när vi pekade på de växande problemen. (S) anordnade istället ett stort seminarium med syftet att bevisa att kommuninvånarna var mer oroliga för trafiken än för en påhittat växande kriminalitet. När sanningen inte längre gick att dölja, blev Socialdemokraternas lösning att för en miljon kronor per år hyra in Kriminellas revansch i samhället (KRIS) för att patrullera i Valsta centrum.

I teamet från KRIS ingick personer som bevisligen fortfarande var aktivt kriminella. Kriminella skulle alltså hyras in för att komma till rätta med kriminaliteten. Som tur var stoppades tilltaget av tjänstemän som vägrade genomföra galenskaperna innan de hann sättas i verket.
När Moderaterna tog över styret 2017, var en av de allra första åtgärderna att sätta in stora resurser för att trycka tillbaka den kriminalitet som (S) genom sin passivitet tillåtit bita sig fast på flera ställen. Sedan maktskiftet satsar vi drygt 25 miljoner kronor per år på trygghetsskapande åtgärder. Listan på insatser är lång, men jag vill lyfta några av de viktigaste.

I brist på polisstation har vi öppnat ett Trygghetscenter, vi har utökat samarbetet med polisen, upprättat ordningsvaktsområden där ordningsvakterna gör det jobb polisen egentligen borde göra, fältarbetarna har utökats och är en stor positiv kraft i det förebyggande arbetet. Vi har tagit fram strategi för ökad kamerabevakning, ökat insatserna mot hedersrelaterat våld och förtryck, organiserat och utökat samarbetet med näringslivet och fastighetsägare för att förhindra att kriminella etablerar sig i fastigheter i kommunen, vi finansierar arbetet Valsta utveckling gör för att skapa aktiviteter för invånarna.

All ny stadsplanering ska utgå från trygghetsperspektivet, belysningen förbättras och skrymmande buskage tas bort, gångtunnlar renoveras. Projektet Valsta 2030 som i grunden kommer öka tryggheten och attraktiviteten i Valsta pågår och innehåller flera olika delar som sträcker sig över flera år framöver. Som sagt, listan är lång och det här är bara delar av det arbete vi gör.

Trots detta har Marie Axelsson (S) mage att i mästrande ton hävda att den moderatledda kommunledningen inte gör något för att öka tryggheten. Det är inte bara magstarkt med tanke på Axelssons och Socialdemokraternas historik när det gäller trygghetsarbetet i kommunen, det är ett helt ogenerat försök till historieförfalskning. Man försöker, utan att skämmas, lura väljarna att tro att det är (S) som står för det verkliga trygghetstänket i kommunen. Smaklöst!

Tryggheten för kommuninvånarna är och kommer alltid vara högsta prioritet för mig och Moderaterna. Till skillnad från Socialdemokraterna håller vi våra löften, levererar resultat och gör allt vi kan för att motarbeta den kriminalitet som tilläts bita sig fast i kommunen under Axelssons och Socialdemokraternas tid vid makten.

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

Fotnot: Socialdemokraterna har fått möjlighet att inkomma med replik

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening