Brunn på landsbygdenFoto: Daniel Iskander

Låga grundvattennivåer i kommunen

Grundvattennivåerna i Sigtuna kommun och östra Svealand är under det normala i små magasin och mycket under det normala i stora magasin.

Sveriges Geologiska Undersökning har i sin månadskartläggning för april konstaterat att det råder förhållanden som är under det normala i Sigtuna kommun och Östra Svealand. De som berörs av detta är fram för allt hushåll där man tar vatten från grundvattenverk eller små lokala verk som får vatten från sina egna brunnar. De flesta som bor i Sigtuna kommun har tillgång till vatten via Norrvatten. Men egna verk förekommer på landsbygden där kommunalt vatten inte är utbyggt.

Sveriges Geologiska Undersökning oroas nu av att ett eventuellt bevattningsförbud kommer att ge liten effekt då allmänhet inte är försiktiga med vattenanvändningen.
– Majoriteten av Sveriges kommuner har en god tillgång till vatten och få kommuner är helt beroende av grundvatten för att klara vattenförsörjningen, skriver SGU i ett uttalande.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening