Foto: Pressbild/ABF

Låg andel deltar i folkbildning i Sigtuna kommun

En ny rapport från Studieförbunden visar att endast 2,4 procent av invånarna i Sigtuna kommun deltar i folkbildning, vilket placerar kommunen på tredje plats från botten bland de tio kommunerna med lägst andel deltagare i hela landet.

Totalt deltog 607 000 personer runtom i Sverige i studieförbundens verksamhet under 2022. Andelen deltagare är högst bland pensionärer och lägst bland unga vuxna. I åldrarna 65 till 85 år deltar nästan var tionde i studieförbundens verksamhet medan endast cirka 4 procent i åldrarna 20 till 30 år deltar.

Lasse Tanderyd, en av de ansvariga för studieförbunden i kommunen, menar att folkbildning är en viktig del av samhället. Han menar att det är ett sätt för människor att mötas oavsett kön, etnisk tillhörighet eller andra faktorer, och att det är viktigare än någonsin att hitta olika sätt att hålla ihop ett samhälle i tider av ökad polarisering, pandemier, krig och snabb teknologisk utveckling.

Siffrorna från ABF och SCB visar att Sigtuna kommun har en lägre andel deltagare i folkbildning jämfört med grannkommunerna. Vallentuna har den lägsta andelen deltagare med endast 2,2 procent, följt av Upplands-Bro med 2,3 procent.

Det är viktigt att notera att folkbildning och studieförbundens verksamhet har en positiv inverkan på samhället. Genom att erbjuda olika former av utbildning och kulturaktiviteter hjälper de till att skapa ett mer inkluderande och demokratiskt samhälle. Det är därför viktigt att uppmärksamma den låga deltagarandel i Sigtuna kommun och vidta åtgärder för att öka engagemanget och intresset för folkbildning.

Denna text genererades med en textrobot

Nio polisaspiranter till lokalpolisområdet

Nyheter Den 20 januari påbörjar 190 polisaspiranter sin sex månader långa praktik hos polisen i Region Stockholm. Av dessa placeras nio aspiranter i Lokalpolisområde Sollentuna, som omfattar kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna.

Få strömavbrott i Sigtuna – stora skillnader i landet

Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening