Sigtuna kommuns diplom som Fairtrade City 2017Foto: Sigtuna kommun

Kyrka protesterar mot att kommunen vill lämna Fairtrade

Sätunakyrkan protesterar mot att kommunen överväger lämna Fairtrade-samarbetet.

Fairtrade som involverar Svenska kyrkan och LO har varit en del av Sigtuna kommun under en tid. Men nu överväger kommunen att lämna samarbetet. Med anledning av det har Ann-Marie Johansson och Thomas Kazen på Sätunakyrkan skickat ett brev till Utbildning- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mattias Askerson (M).

Kritiserats av rikspolitiker
Johansson och Kazen skriver att man vill reda ut missuppfattningar beträffande kritik mot Fairtrade. Flera ledande moderater har kritiserat Fairtrade på riksnivå tidigare, bland annat Hanif Bali (M), vilket märsta.nu rapporterat om.

Upphandlar Fairtrade
Enligt skrivelsen som skickats står Fairtrade för bland annat schyssta arbetsvillkor och att man tagit hänsyn till miljö där märkta produkter producerats. I och med att kommunen är en Fairtrade City så tar man hänsyn till att upphandla Fairtrade-produkter och idag är en mycket stor del av kaffe, the och kakao som kommunen köper in fairtrademärkt.

Tar inte ut vinst
I skrivelsen så tillbakavisas uppgifter om att Kyrkan och LO tjänar stora pengar på Fairtrade och att odlare inte har råd att ansluta sig samt att fattiga arbetare får det sämre. Avgifterna för odlare är mellan 3 och 600 kronor och man är alltid fri att lämna samarbetet, ägarna av Fairtrade har heller aldrig tagit ut någon vinst utan den går till investeringar i den internationella verksamheten och att sänka avgiften.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening