Kvotflyktingar riskerar vräkning

Kvotflyktingar som kommit till kommunen kommer nu att vräkas: - Kommunen har i grunden en skyldighet mot kvotflyktingar på samma sätt som alla andra invånare i form av stöd från socialtjänst, barnomsorg, skola, osv, uppger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i kommunen.

En familj som anvisades till Sigtuna kommun enligt FN:s kvotfölyktingssystem för två år sedan har aviserats om en vräkning från bostaden. Familjen hävdar att de inte får vräkas eftersom de är anvisade av FN. Men Sigtuna kommun hänvisar till bosättningslagen som ger nyanlända bosättning i två år, därefter måste man hitta egen försörjning och bostad.

Familjen som märsta.nu har varit i kontakt med hävdar att de nu kan betala för hyran då de arbetar, men man har ändå vräkts. Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i Sigtuna kommun, uppger att intentionen är att kommunen i så stor utsträckning som möjligt erbjuder bostäder som de nyanlända kan vistas i permanent men det kan inte uteslutas att man erbjuder tillfälliga bostäder för att fullgöra sin skyldighet gentemot staten.
– Eftersom det inte finns några direkta krav i lag så är det möjligt för kommuner att exempelvis erbjuda bostadskontrakt under etableringstiden och därefter hänvisa till samma stöd som för alla invånare i kommunen.

Migrationsverket skriver på sin hemsida angående kvotflyktingsystemet att personer som får asyl i Sverige får ekonomiskt stöd från staten de första två åren. De ska även följa en etableringsplan och de får undervisning i svenska samhällsinformation samt hjälp att hitta jobba och egen försörjning. Något specifikt om förstahandskontrakt på bostad framgår inte.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening