Kvinnojourerna är livsviktiga
Under julen ökar våld i hemmen. En räddare i kvinnors nöd har under flera decennier varit de ideella kvinnojourerna.
Främst är det kvinnor och barn som drabbas när män slår. Våld i nära relationer sker året om, men det är i tider då hemmen blir lite mer slutna som våldet ökar, som under julhelgerna. Nu befinner vi oss dessutom i en pandemi då många lever isolerade med sina förövare.
Kvinnojourerna har sina rötter i en rörelse där frivilliga krafter samlas för att fylla ett behov och ge stöd som det offentliga inte kan ge. I dag drivs de flesta kvinnojourerna av ideella föreningar som ansvarar för merparten av Sveriges skyddade boenden. De utgör en trygg plats för många utsatta kvinnor och barn.
För den som är utsatt för våld kan det vara svårt att söka hjälp. Rädsla för att lämna, osäkerhet för vad som händer med barnen, eller att man saknar kunskap om vilken hjälp som finns att få. Det är viktigt att hjälpen finns nära, därför är kvinnojourerna änglar året runt.
Centerkvinnorna vill växla upp kommuners arbete för att bekämpa våld i hemmen, och för att lyckas behövs kvinnojourerna. Därför behöver de en långsiktig och trygg finansiering. Kommuner måste ta sitt ansvar och sluta tydliga och långsiktiga avtal och från nationellt håll måste mer medel avsättas för att garantera en stabilitet. Med den kompetens och erfarenhet av att möta och stötta utsatta kvinnor är kvinnojourerna en viktig pusselbit i kommunernas arbete i att motverka och bekämpa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Till landets kvinnojourer vill vi säga -Tack för att ni finns och tack för det livsviktiga jobb ni gör.
- Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna
- Marie Unander-Scharin Ordf, Centerkvinnorna Sigtuna kommun
- Gill Brodin Gruppledare Sigtuna kommun