Marie Axelsson och Rolando RosalesFoto: Socialdemokraterna

Kultur och idrott – en bra investering för våra barn och unga!

Vi har föreslagit en rad åtgärder för att fler barn och unga ska kunna delta i kultur- och idrottsaktiviteter oavsett familjens ekonomi.

Bland våra förslag finns syskon- och ämnesrabatter i kulturskolan, nolltaxa för idrottsföreningar och ett ökat föreningsstöd. Dessutom vill vi införa en gratis idrottsskola för barn som vill testa nya sporter året runt.

Den moderatledda kommunledningen gör precis tvärtom då de väljer att systematiskt utarma kulturskolan genom att höja avgifterna och införa kulturcheckar, som innebär att privata aktörer får betalt för att bedriva verksamhet som kommunen kan driva själv. Samtidigt vägrar de att slopa plan- och hallhyror, vilket tvingar ungdomsföreningar att höja medlemsavgifterna för familjer med idrottande barn.

Kostnaderna för kultur- och fritidsverksamheter har ökat kraftigt sedan moderaterna tog över styret, utan att förbättra varken utbud eller tillgänglighet för kommuninvånarna. Kostnaden för kulturverksamheterna per kommuninvånare har stigit från 482 kronor år 2017, när Moderaterna tog över, till 615 kronor år 2023 – en ökning på nästan 28 %. För fritidsverksamheter har kostnaden ökat från 1 953 kronor till 2 355 kronor under samma tidsperiod. Trots dessa ökade kostnader ligger Sigtuna kommun på plats 261 av 290 kommuner när det gäller ungas deltagande i föreningsaktiviteter. Skrämmande siffror.

Ett tydligt exempel på slöseri är när kommunens städorganisation för sporthallarna såldes ut till privata aktörer. Detta skulle enligt Moderaterna spara pengar, men istället har kostnaderna ökat med närmare en miljon kronor! Nu planerar de dessutom att lägga ut Midgårdsbadet (badhus och utomhusbad) och Sigtuna Fritidscenter som båda är i toppskick på en privat aktör. Midgårdsbadet renoverades för nyligen för 14 miljoner och Sigtuna Fritidscenter för närmare 62 miljoner kronor av kommuninvånarnas skattepengar. En outsourcing av baden innebär att man bokstavligen kastar investeringarna i sjön, samtidigt som entréavgifterna med stor sannolikhet kommer att höjas rejält.

Vi socialdemokrater har lagt fram flera konkreta förslag för att förbättra situationen i vårt förslag till mål och budget, som röstades ner under kommunfullmäktige i november. Vi vill att Sigtuna kommun ska bli Sveriges föreningsvänligaste kommun igen. För att göra föreningslivet mer tillgängligt för alla har vi föreslagit två föreningsmiljoner, så att fler föreningar kan få stöd och nå ut till fler barn och unga. Vi vill också bygga en ny ishall för att fler ska kunna åka skridskor och spela hockey, en fullstor fotbollshall för att möjliggöra träning året runt, och en konstfrusen isplan i Rosersberg för att säkra vintersport även under milda vintrar. Vi står också bakom förslaget att Vikingahallen ska renoveras och byggas ut (både A- och B-hallen) för att ge bättre utrymmen för idrott och andra aktiviteter.

Alla barn och unga ska ha en trygg och meningsfull fritid, där storleken på föräldrarnas plånbok inte ska vara ett hinder. Att investera mer i kultur och fritid idag skapar en tryggare och mer välmående kommun imorgon.

  • Marie Axelsson (S) oppositionsråd
  • Rolando Rosales (S) 2 :e vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening