Krönika: Valet är över

Den intensiva valrörelsen är över. Det var i år en relativt odramatisk valrörelse där de två största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna inte hade några större skiljelinjer.

Det har nu gått en vecka sedan kommuninvånarna röstade. Valdeltagandet gick ner någon procent och den borgerliga kommunledningen behåller makten. Som väntat återhämtade sig Socialdemokraterna efter katastrofvalet 2018 där en stor del av det låga valresultatet sannolikt kan kopplas till Uppdrag Granskning. Men trots att både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ökade så blev det inget skifte. Sju av tio nya mandat som fullmäktige utökades med gick alltså till oppositionen. Moderaterna knep tre nya och SD ett, Centerpartiet tappade ett mandat medan resterande koalitionspartier behöll sina mandat.

Redan i samband med KSO-Duellen märktes att det skulle bli en valrörelse som kanske mer kom att handla om rikspolitik än lokala frågor. Här hemma var oppositionsrådet Marie Axelsson (S) överens med Olov Holst om att man ska satsa på trygghet och skola. Skiljelinjen låg i bostadsbyggande, skolform och äldreomsorgen. Med tanke på att S plus V går framåt och kommunledningen backar får man dra slutsatsen att det finns ett visst stöd för Socialdemokraternas politk men inte tillräckligt för att driva förändring. Dessutom har äldreomsorgen historiskt rankats dåligt i Sigtuna kommun oavsett styre och oavsett om det är kommunal eller privat.

Jag spår en relativt odramatisk mandatperiod öven om kommunledningen tappat majoritet. Sverigedemokraterna har nämligen röstat för eller lagt ner rösterna i fullmäktige när det vankats voteringar om majoritetens förslag. Rune Öhlund och hans SD ska nu fokusera på att bemanna sina åtta platser i fullmäktige och erbjuda en alternativ politik till både kommunledningen och Socialdemokraterna. Det kravet bör de leva upp till med sina åtta mandat och hundratusentals kronor i partistöd årligen i i fyra. år. Den gångna mandatperioden har det varit tyst och Gert Höglund fått köra en one-man-show i fullmäktige utan att ha kompetens nog att göra det. Inga eller få motioner och inga eller få uttalanden kring sverigedemokratisk politik i fullmäktige.

SD skulle förvisso kunna ”utpressa” kommunledningen kring vissa frågor men de flesta av SD:s frågor rör rikspolitiska insatser och inte så mycket som kommunledningen kan göra något åt i Sigtuna. Som reducerad invandring och tuffare straff. Dock så lär dom inte ha så mycket mer att hämta hos det rödgröna blocket. Det lär alltså fortsatt vara stabilt styre och få kontroverser i politiska besluten fram till 2026.

  • Daniel Iskandar, chefredaktör

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening