Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndenFoto: Sigtuna kommunMattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndenFoto: Sigtuna kommunMattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndenFoto: Sigtuna kommun
Allt fler kommuner tar krafttag mot bidragsfusk, Sigtuna kommuns modell är på väg att gå på export till andra kommuner: - ll form av bidragsbrott ska förhindras och fusket måste stoppas, säger Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
Kommunledningen kommer satsa två miljoner kronor för att stoppa fusk med bidrag, enligt Moderaterna är det många ansökningar som kommer in om ekonomiskt bistånd. Men inte alla har rätt till det. Sigtuna kommun kommer intensifiera arbetet mot bidragsfusk med inspiration från Södertälje där ett framgångsrikt arbete förekommit. Där har man identifierat fusk och i samarbete med polisen har man tagit tag i bidragsbrott.
Dessutom har man agerat mot kriminella element som skapar otrygghet och har som en del av sin kriminalitet som affärsidé att tjäna pengar svart samt lura till sig ekonomiskt bistånd. – All form av bidragsbrott ska förhindras och fusket måste stoppas. Genom denna satsning kan vi stärka vårt arbete för att förhindra att människor skor sig på andra, det vill säga skattebetalarnas, bekostnad, säger Mattias Askerson (M), ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.