GarnsvikenFoto: Daniel Iskander

Krafttag för att bättra vattenkvalitet i Garnsviken

Garnsvikens vattenkvalitet som varit bristfällig i många år kommer nu att kartläggas och åtgärder vidtas av kommunen.

På grund av många egna avlopp och utsläpp från jordbruk i närheten så ska Garnsvikens vattenkvalitet vara dålig. Kommunen ska kartlägga föroreningarna och se över hur markanvändningen ser ut idag för att få en bild av vilka åtgärder som är nödvändiga.
– Det är mycket efterlängtat att arbetet med åtgärdsprogrammet för bättre vattenkvalité i Garnsviken nu har startats upp. Jag ser fram emot ett renare och näringsfattigare vatten som ska ge fisk och djurliv bättre förutsättningar och därmed nya naturupplevelser för våra invånare och besökare, säger Mats Weibull (M), ordförande i bygg- och trafiknämnden.

Det kan bland annat handla om bättre rådgivning och information till de som bor och verkar kring viken, gödselhantering ska ses över, skyddszoner och dammar kanske införas samt ett minskat näringsläckage som i sin tur leder till övergödning.
– Det lokala engagemanget och en aktiv dialog och ett samarbete med markägarna, boende och föreningar i området är oerhört viktigt för att vi ska lyckas. Vi måste göra detta tillsammans, uppger projektledaren Cristina Trigal.

En enkät till berörda har skickats ut och Trigal hoppas att de får in många svar. Även Knivsta kommun är involverade. Garnsvikens ekologiska status är idag otillfredsställande och vattnet når inte god kemisk status. På femgradig grada där man bedömer vatten i Sverige är det bara ”dålig” som är sämre än ”otillfredsställande”.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening