Foto: Pressbild

Kraftsamling för att främja psykisk och fysisk hälsa samt motverka kriminalitet

Alltfler unga mår psykiskt dåligt. Det kan handla om allt från skolstress och omvärldsoro till våld i hemmet, ensamhet, depression samt svåra psykiatriska diagnoser. Här i Sigtuna kommun tar vi krafttag kring dessa frågor och jobbar på flera fronter för att se till att våra barn och unga ska må så bra som möjligt, klara skolan och inte hamna i kriminalitet.

Vikten av en bra skola kan inte nog understrykas. Att gå till skolan varje dag och att trivas där är kanske det viktigaste för att må bra som ung. Kunskap, rutiner, positiva förväntningar och ett socialt sammanhang är starka skydd.

En viktig insats är våra sociala team med socialpedagoger och beteendevetare som vi infört på alla skolor. Det har visat sig vara en framgång för ökad kunskap, trygghet och studiero. Vi ser positiva effekter för våra elever och de avlastar våra lärare som i högre utsträckning kan fokusera på sin undervisning. Att satsa på skolans sociala arbete är väldigt viktigt. Tidiga insatser i socialiseringsarbete på grundskolor minskar riskerna för barn och unga att hamna i hög skolfrånvaro, kriminalitet, droganvändning, motverkar psykisk ohälsa och leder till minskad skadegörelse på skolor.

Vår barn- och elevhälsa är oerhört viktig. Här har vi förstärkt vårt hälsofrämjande och förebyggande arbete och ska under året även anställa fler psykologer och kuratorer.

Vi har även en ny modell för elever i behov av särskilt stöd. Här får samtliga pedagoger och rektorer ökad kompetens hur olika behov hos eleverna bäst ska kunna mötas och hur lärmiljön ska göras så tillgänglig som möjligt. Dessutom har vi skapat flexibla grupper i mindre undervisningssammanhang med personal som har specialistkompetens. För de elever som behöver extra mycket stöd har vi även infört ett par kommunövergripande resursenheter.

En annan viktig aspekt är förbättrat samarbete mellan förskola/skola och andra aktörer. Här har det skett en positiv utveckling som vi ska fortsätta förstärka. Vi måste börja tidigt och har nu socialarbetare i några skolor samt börjat arbeta med hembesök hos nyblivna föräldrar samt föräldrar som inte har sina barn på förskolan. På det sättet kan vi få fler barn till förskolan samt fånga upp oro och behov av stöd som annars skulle kunna leda till psykisk ohälsa i ett senare skede. Vi vill att familjer tidigt ska få stöd från föräldrarådgivare, socialtjänst, förskola och skola. Med SSPF (skola-socialtjänst-polis –fritid) blir vi också bättre på att förebygga att ungdomar inte hamnar i kriminalitet eller drogmissbruk. Vi har även sedan några år startat upp projekt kring våldsprevention i ett par skolor.

Vi måste även se till att våra barn och unga har bra hälsa, idrottar och är med i kultur- och föreningsliv. De som tidigt upptäcker glädjen med att aktivera och röra på sig, klarar oftare skolan och mår bättre – både fysiskt och psykiskt. Alla skolgårdar ska ge möjlighet till lek och rörelse och vi har därför gjort en stor satsning på upprustning av dessa samt satsat på att införa en Fritidsbank och Sportis. De som har det tufft ekonomiskt får på det sättet bättre förutsättningar att idrotta och vara mer aktiva. Med Karolinska Institutets hjälp har vi även infört Frisk skolstart, ett familjestödsprogram för mer hälsosamma levnadsvanor.

Liberalerna arbetar för att barn och unga ska må bra, klara skolan och inte hamna i kriminalitet. Jag kommer aldrig ge mig i dessa frågor.

  • Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening