Foto: CSN/Olle Melkerhed

Kraftig ökning av indraget studiebidrag

Antalet elever som fick indraget studiebidrag ökade kraftigt det gångna läsåret, enligt nya siffror från Centrala Studiestödsnämnden (CSN). Under läsåret 2022/2023 uppgick antalet elever som hade sitt studiebidrag indraget till 198 personer, vilket är en betydande ökning jämfört med föregående år.

Enligt CSN rapporterade skolorna till CSN när elever bedömdes ha mer än fyra timmars ogiltig frånvaro, vilket ledde till att studiebidraget kunde dras in. Trenden visar att fler gymnasieelever än tidigare år fick sitt studiebidrag indraget på grund av ogiltig frånvaro. Innan pandemin hade det varit en kontinuerlig ökning av antalet elever som hade sina studiebidrag indragna på grund av ogiltig frånvaro, och nu verkar den trenden vara tillbaka.

Peter Engberg, en analytiker på CSN, kommenterar den möjliga orsaken till ökningen och påpekar att bakgrunden är oklar. Han spekulerar att förbättrad rapportering från skolorna kan vara en faktor i ökningen.
– Om vi undantar pandemiåren så har vi under de senaste 15 åren sett en kontinuerlig ökning av andelen elever som får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro. Bakgrunden är oklar. Eftersom CSN får informationen av skolorna kan exempelvis skolornas rapportering ha blivit bättre, säger Peter Engberg.

Det är viktigt att notera att CSN är den myndighet som ansvarar för att bevilja och administrera studiebidrag i Sverige. Genom att dra tillbaka studiebidraget för elever med ogiltig frånvaro vill man uppmuntra närvaro och följsamhet till skolplikten.

Det återstår att se om denna trend kommer att fortsätta under kommande läsår och om ytterligare åtgärder kommer att vidtas för att minska den ogiltiga frånvaron och därigenom minska antalet indragna studiebidrag.

Det här är en oroande utveckling för elever som blir drabbade av indragna studiebidrag. Det kan ha negativa konsekvenser för deras ekonomiska situation och deras möjligheter att fullfölja sin utbildning. Det kan också vara en signal om problem inom skolsystemet som bör åtgärdas för att säkerställa att eleverna får en bra utbildning och stöd för att vara närvarande i skolan.

Denna text genererades av en textrobot

sportlov

Så blir sportlovet i kommunen

Ung & Student Vecka 9 är det dags för sportlov i Sigtuna kommun, och det bjuds på ett brett utbud av kostnadsfria aktiviteter för barn och unga upp till 19 år. Oavsett om du gillar sport, kultur, äventyr eller bara vill ha kul med vänner, finns det något för alla.

Malm Kelfve ryter till om busstrafiken

Politik Varslet av 750 anställda på bussbolaget Nobina i Södertörn har blivit en het politisk fråga i Region Stockholm. Nu riktar sigtunapolitikern tillika gruppledare i Trafiknämnden, Anna Malm Kelfve, kritik mot hanteringen av kollektivtrafiken.

mottagningscenter i kommunen

Kritik mot planer på mottagningscenter

Nyheter Migrationsverket planerar för mottagningcenter på några platser i landet, bland annat i Sigtuna. Nu är kommunen kritiska till att ett center ska placeras här.

Därför fick kommuninvånare VMA-SMS under lördagen

Nyheter Under lördagen fick tusentals invånare i kommunen ett VMA-SMS (Viktigt Meddelande till Allmänheten) med en uppmaning att undvika att ge sig ut på vägarna. Anledningen var en omfattande trafikolycka på E18 vid Bålsta, där flera fordon var inblandade.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening