Foto: CSN/Olle Melkerhed

Kraftig ökning av indraget studiebidrag

Antalet elever som fick indraget studiebidrag ökade kraftigt det gångna läsåret, enligt nya siffror från Centrala Studiestödsnämnden (CSN). Under läsåret 2022/2023 uppgick antalet elever som hade sitt studiebidrag indraget till 198 personer, vilket är en betydande ökning jämfört med föregående år.

Enligt CSN rapporterade skolorna till CSN när elever bedömdes ha mer än fyra timmars ogiltig frånvaro, vilket ledde till att studiebidraget kunde dras in. Trenden visar att fler gymnasieelever än tidigare år fick sitt studiebidrag indraget på grund av ogiltig frånvaro. Innan pandemin hade det varit en kontinuerlig ökning av antalet elever som hade sina studiebidrag indragna på grund av ogiltig frånvaro, och nu verkar den trenden vara tillbaka.

Peter Engberg, en analytiker på CSN, kommenterar den möjliga orsaken till ökningen och påpekar att bakgrunden är oklar. Han spekulerar att förbättrad rapportering från skolorna kan vara en faktor i ökningen.
– Om vi undantar pandemiåren så har vi under de senaste 15 åren sett en kontinuerlig ökning av andelen elever som får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro. Bakgrunden är oklar. Eftersom CSN får informationen av skolorna kan exempelvis skolornas rapportering ha blivit bättre, säger Peter Engberg.

Det är viktigt att notera att CSN är den myndighet som ansvarar för att bevilja och administrera studiebidrag i Sverige. Genom att dra tillbaka studiebidraget för elever med ogiltig frånvaro vill man uppmuntra närvaro och följsamhet till skolplikten.

Det återstår att se om denna trend kommer att fortsätta under kommande läsår och om ytterligare åtgärder kommer att vidtas för att minska den ogiltiga frånvaron och därigenom minska antalet indragna studiebidrag.

Det här är en oroande utveckling för elever som blir drabbade av indragna studiebidrag. Det kan ha negativa konsekvenser för deras ekonomiska situation och deras möjligheter att fullfölja sin utbildning. Det kan också vara en signal om problem inom skolsystemet som bör åtgärdas för att säkerställa att eleverna får en bra utbildning och stöd för att vara närvarande i skolan.

Denna text genererades av en textrobot

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening