Kraftig minskning av konkurser i kommunen
Antalet konkurser i kommunen har minskat kraftigt för september.
Siffror från UC visar att konkurserna i kommunen minskat kraftigt i september trots coronakrisen, det var 63 procent färre konkurser jämfört med samma månad förra året. I hela länet var det 122 konkurser, ingen av de 20 största konkurserna berör Sigtuna kommun. Åtta av länets 26 kommuner visar en ökning av konkurser, de flesta minskar och några är i praktiken oförändrade.
– De flesta branscher har fallande konkurssiffror i september, vilket såklart ska ses som glädjande. Många företag har anpassat kostnaderna och stödpaketen har hjälpt många. En övervägande majoritet av konkurserna i våras drabbade redan svaga företag med låg lönsamhet. Osäkerheten är fortsatt stor om hur hösten kommer att utveckla sig även om det dystra stämningsläget sakta blir bättre, säger Richard Damberg, ekonom på UC,
Byggbranschen anses vara pandemins vinnare, där har konkurserna minskat med 17 procent i landet för september och i år med två procent. Detaljhandel står sig också bra.
– Byggbranschen är den bransch som har klarat pandemins ekonomiska påfrestningar bäst hittills. Konkursnivåerna har legat still under hela våren och gör så fortfarande. De mindre företagen har fått mer att göra när många har passat på att renovera hemma, något jag tror många som jobbar hemma säkert känner igen sig i. Färre butikslokaler och ett minskat behov av kontor är ett scenario som dock kommer att påverka byggbranschen på sikt, kommenterar Richard Damberg.
Inom restaurang, kultur och åkeriverksamhet är oron stor. Hotell- och restaurangnäring minskade konkurserna i september jämfört med samma månad förra året men sammantaget för hela året så är det en ökning med hela 47 procent.
– Inom flera branscher råder oro. I restaurangbranschen var våren en katastrof men fick en återhämtning under sommaren när uteserveringarna öppnade. Allmänheten har anpassat sig och många verksamheter flyter på även om det är i en begränsad omfattning. Många kommuner har också förlängt tillstånden för uteserveringarna. Kultur, resor och bemanning är branscher som fortfarande tar stryk. I åkeribranschen ökar konkurserna. Där hittar vi bland annat mindre taxiföretag som fortsatt lider hårt av ett minskat resande. I andra delar av åkeribranschen råder högtryck. Fraktföretag med hemleveranser av e-handelsprodukter går som tåget, uppger Richard Damberg på UC.