Foto: Arkivbild

Kraftig kritik not nedläggningen i grannkommunerna

Det är inte bara i Sigtuna kommun som kritik riktats mot SJ för beslutet att lägga ner Uppsalapendeln i december. Även i Uppsala och Knivsta är det starka reaktioner.i Uppsalapendeln har väckt starka reaktioner, inte bara i Sigtuna kommun utan även i grannkommunerna Knivsta och Uppsala.

Pendlare och politiker uttrycker stor oro över konsekvenserna av den indragna tågförbindelsen, som ses som en viktig del av regionens infrastruktur, rapporterar P4 Uppland.

I Knivsta, där cirka 8 000 invånare dagligen pendlar, är kritiken särskilt skarp. Mimmi Westerlund (KD), kommunstyrelsens ordförande i Knivsta, är missnöjd med de alternativa lösningarna som presenterats. Hon påpekar att tågtrafiken redan idag inte varit tillräcklig, med problem som inställda avgångar och förseningar. ”Det har inte räckt som det är idag, och nu blir situationen ännu svårare,” säger Westerlund.

Även i Uppsala är missnöjet stort. Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, uttrycker oro för de bredare konsekvenserna av nedläggningen. ”Jag hoppas att infrastrukturministern och regeringen engagerar sig i frågan. Det får konsekvenser inte bara för Uppsala utan hela Sverige,” säger Pelling. Han framhåller att beslutet äventyrar pendlingen till och från Uppsala, vilket i sin tur påverkar företag, universitet och privatpersoner negativt.

Det står klart att beslutet om Uppsalapendeln kommer att få omfattande effekter på både det lokala och nationella planet, och många invånare och beslutsfattare kräver nu att regeringen agerar snabbt för att hitta en hållbar lösning.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening