Korta äktenskap i Sigtuna – bara 10,2 år i snitt

Äktenskap i Sigtuna kommun varar i genomsnitt 10,2 år, vilket är den sjunde kortaste tiden i landet, enligt ny statistik.

Sigtuna är en av flera kommuner i Stockholmsområdet som hamnar på topp 10-listan över de kortaste äktenskapen i Sverige. Den snabbaste vägen till skilsmässa återfinns i Sundbyberg, där äktenskapen i snitt håller i 9,3 år enligt siffror som Länsförsäkringar sammanställt.

Sigtuna sticker också ut när det gäller andelen skilsmässor. 2 procent av alla äktenskap i kommunen slutar i skilsmässa, vilket är landets sjätte högsta siffra. Även här toppar Sundbyberg statistiken, med 2,6 procent av äktenskapen som avslutas med skilsmässa.

Rikssnittet för ett äktenskap är cirka 12 år, men i storstadskommuner som Sundbyberg, Stockholm och Malmö är äktenskapen betydligt kortare och varar oftast mellan 9 och 10 år. I motsats till detta står Vilhelmina, där äktenskapen i snitt varar längst med sina imponerande 19,5 år.

En möjlig förklaring till varför äktenskap varar kortare i befolkningstäta kommuner kan vara det rika sociala utbudet och den urbana livsstilen. Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, menar att storstäder kan erbjuda fler möjligheter till sociala kontakter, vilket gör att människor lättare vågar skilja sig.

–För vissa kan den urbana miljön erbjuda ett större socialt utbud i form av restauranger, barer, nöjen och nya umgängeskretsar, som kan bidra till att man vågar skilja sig i större utsträckning, säger Westerberg.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening