Foto: Krister Vikström/Kronofogden

Kort väntetid för skuldrådgivning i kommunen

Enligt Konsumentverkets senaste kartläggning av budget- och skuldrådgivningen i Stockholms län visar det sig att flera kommuner har kort väntetid för att få hjälp med ekonomiska problem. Konsumentverket rekommenderar att väntetiden inte ska överstiga fyra veckor för att säkerställa att de som är i en ekonomiskt svår situation får snabb och kvalificerad hjälp.

I Stockholms län klarar 21 av 26 kommuner denna rekommendation och har en genomsnittlig väntetid på knappt fyra veckor, vilket är kortare tid jämfört med förra mätningen för två år sedan. I elva kommuner har väntetiden till och med minskat, medan den har ökat i fem kommuner. I Sigtuna kommun är väntetiden cirka en vecka och 5,6 procent av kommuninvånarna är skuldsatta, den genomsnittliga rådgivningstiden är 114 minuter.

Dock finns det några kommuner där situationen ser mindre positiv ut. I Järfälla, Sollentuna och Upplands-Bro är väntetiden för att få ett möte med rådgivare mer än tre månader, vilket är betydligt längre än Konsumentverkets rekommendation. I Järfälla kommun är väntetiden hela 13 veckor, medan den i Norrtälje kommun är tio veckor.

Kommunernas budget- och skuldrådgivning är en obligatorisk verksamhet och kan vara avgörande för de som drabbas av ekonomiska problem. Det är därför viktigt att väntetiderna hålls på en rimlig nivå så att de som behöver hjälp får den i tid. Kristina Difs, utredare på Konsumentverket, betonar vikten av att de i ekonomiskt svåra situationer får snabb och kvalificerad hjälp.

Det finns olika orsaker till varför vissa kommuner har längre väntetider än andra, men oavsett orsak är det avgörande att de som behöver ekonomisk rådgivning får tillgång till det utan onödig fördröjning. Konsumentverket uppmanar kommunerna att se över sina rutiner för att minska väntetiderna och säkerställa att de kan erbjuda snabb och effektiv hjälp till de som behöver det.

Fotnot: Denna text genererades med hjälp av en textrobot.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening