Foto: Pressbild

Konsten att ropa vargen kommer  

Marie Axelsson fortsätter oroa sig och gör ett grundligt jobb för att även försöka oroa andra. Problemet med att ropa varg för många gånger utan att vargen faktiskt kommer är att trovärdigheten minskar för varje gång.

Är det inte förhatliga skattesänkningar Axelsson varnar för så är det total kollaps inom äldreomsorgen, nedläggning av finskspråkiga förskolegrupper, bortsprängning av bergknallar i Valsta eller en lång rad andra katastrofer som kommer drabba kommuninvånarna på grund av den moderatledda kommunledningen. Inget av detta har dock skett.

Nu är det väntande massuppsägningar inom skolan på grund av regeringens vårbudget Axelsson oroar sig och andra för. Något som inte heller kommer ske.

I grunden visar Axelssons med sina uttalanden på brister i såväl intresse som förståelse för ekonomi och långsiktig planering. Hon utgår i sitt resonemang från hur hon själv och Socialdemokraterna skötte ekonomin under sina 15 år vid makten 2002-2017. Då gick kommunen med förlust i princip varje år och den S-ledda kommunledningen tvingades att kompensera detta genom att sälja kommuninvånarnas gemensamma markinnehav. Sammantaget såldes mark för nästan en halv miljard kronor för att kunna betala lärarlöner och på så sätt slippa genomföra de uppsägningar Axelsson nu säger sig vara orolig för. Det fanns inga ekonomiska marginaler för oförutsedda händelser överhuvudtaget.

I sitt resonemang väljer Axelsson, antagligen medvetet, att utelämna det faktum att den moderatledda regeringen tillförde kommunsektorn riktade satsningar på 12 miljarder för 2023 i den budget som Riksdagen tog i höstas. Stöd som vi redan fått ta del av. Kommunerna har alltså redan fått ett rejält tillskott. Det hade varit hederligt av Axelsson att inte råka glömma bort det.

Axelsson missar också helt att ekonomin i kommunen ser helt annorlunda ut idag än när hon och S styrde. Sedan Moderaterna och den borgerliga koalitionen tog över har ekonomin sanerats och stabiliserats, vilket gör att vi idag har ett helt annat utgångsläge. Vi har förvisso ett världsläge med både inflation och lågkonjunktur samtidigt. Det sätter press på alla. På företag, stat, regioner, kommuner och inte minst privatpersoner. Alla måste vara beredda på några tuffa år. Men det är precis därför vi har varit noggranna med att bygga upp en ekonomisk buffert som gör att vi kommer klara läget utan att behöva dra i nödbromsen och massavskeda personal. Vi har marginaler avsedda för precis den här typen av situationer för att vi tar ansvar och tänker långsiktigt.

Därför kan anställda inom skolan, lärarfack och andra som Axelsson nu försöker oroa känna sig lugna. Så länge Moderaterna och den borgerliga kommunledningen styr kommunen kommer massuppsägningar på grund av påstått uteblivna stödpengar från staten inte behöva göras. Det hade sannolikt sett annorlunda ut om Axelsson och Socialdemokraterna styrt.

  • Olov Holst (M), Kommunstyrelsens ordförande

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening