Malin Sundström, kommunpolis.Foto: Jamshid Jamshidi

Kommunpolisen svarar på läsarfrågor

Sista omgången av Kommunpolisen svarar på läsarfrågor för detta halvår. Denna gång om skadegörelse och trygghet bland läsarfrågorna till kommunpolisen Malin Sundström.

Ni har slutat att besöka skolor som önskar ha polisbesök pga tidsbrist. Tror ni inte att just skolbesök är ett bra sätt att nå ut till barn och ungdomar? I skolan kan ni nå många barn samtidigt och samtidigt får eleverna en chans att ställa frågor och ha en kommunikation med er.
– Vad kul att du tycker att det är en bra idé att polis ska vara ett naturligt inslag i skolmiljön, jag håller helt med. Vi har inte slutat besöka skolor utan gör spontana besök så fort tid ges. Det du syftar till när du skriver att vi slutat besöka skolor kanske är att vi inte kan gå ut i klasser och föreläsa om lag och rätt på samma sätt som man gjorde förr. Detta ligger inom läroplanen och är således skolans ansvar. Jag kan dock se vinster i att polis kommer ut och pratar i klasserna men det ryms inte i vårt uppdrag tyvärr. De planerade besök vi gör är att vi är en del i SSPF (Skola, Socialtjänst, Polis samt Fritid) där vi har regelbundna möten på skolorna tillsammans. Sen har vi tagit på oss att besöka de klasser med ensamkommande barn och ungdomar som finns i kommunen och där har vi ett upplägg som syftar till att ge dem en introduktion i rättsväsendet och hur svensk polis fungerar.

Är det okej att köra bil på skyltad gång- och cykelbana in till exempelvis Ekilla skolgård? Äldre gående, cyklister, hundägare, med mera blir stressade över att ha en bil efter sig fast det är en gång/cykelbana.
– Det är absolut inte ok att köra bil på gång och cykelbana. För att få köra på gång och cykelbanor så måste man ha tillstånd att köra där och det har inte folk i allmänhet. Om man har tillstånd att stå på en viss plats som man inte kan komma till utan att bryta mot lagen så måste kommunen informeras så att man kan ändra i de lokala trafikföreskrifterna.

Upplever ni att det är mer skadegörelse under sommaren än vanligt när ungdomar har sommarlov?
– Generellt kan man säga att skadegörelsebrott samt diverse ungdomsrelaterad brottslighet ökar i samband med att skolterminerna börjar och slutar. Om det har att göra med att många ungdomar är lediga och sysslolösa samtidigt eller om det grundar sig i någon helt annat låter jag vara osagt. Exakt hur det sett ut historiskt i Sigtuna kommun vet jag inte i skrivande stund.

Hur har arbetet gått med att öka tryggheten i centrala Märsta efter vårens oroligheter?
– Vi har löpande uppföljningsmöten gällande Märsta och Valsta. Upplevelsen var vid sista mötet att det blivit lugnare och tryggare att vistas där på sista tiden. Både kommunen och polis men även andra aktörer jobbar aktivt för att öka tryggheten vilket verkar ha lyckats. Nu gäller det att inte luta sig tillbaka utan fortsätta arbeta och orka hålla ut så att det inte vänder igen. Långsiktigt arbete i samverkan är nyckeln. 1+1=3 när flera samverkar!

Avåkning på E4:an

Blåljus En trafikolycka inträffade på E4:am strax före klockan 18. Det visade sig vara en bil som hamnade i diket.

Sänkt avfallstaxa för 2025

Notiser Från och med 1 januari 2025 sänker Sigtuna kommun avfallstaxan med i snitt 6 procent. Samtidigt införs nya tjänster och justeringar för att förbättra avfallshanteringen och möta nya krav.

Fler känner sig trygga i skolan

Nyheter Enligt ett pressmeddelande från Sigtuna kommun är det nu fler som känner sig trygga i skolan sedan den politiska ledningen införde ett 10-punktsprogram för ökad tryghhet och studiero i skolorna.

EXTRA

Biljakt slutade i Märsta

Blåljus Under måndagskvällen jagades biltjuvar av polisen till Märsta. Bilen övergavs och flera personer sprang från platsen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening