Kommunledningen återtar kontrollen över äldreomsorgen
Det är fullt förståeligt att Socialdemokraterna tar i från tårna i sin replik på vår insändare om de valfrihetsreformer som nu äntligen är på plats. Hur ska man annars kunna slingra sig ur det faktum att man inte har lyckats leverera en god äldreomsorg under sitt eget styre?
Det är snudd på oförskämt mot kommunens invånare att inte Socialdemokraterna vill kännas vid hur illa det var ställt med brukarnöjdheten när de styrde. Sakta, men säkert, återtar kommunledningen kontrollen över äldreomsorgen. Vi ser det bland annat i den senaste medborgarundersökningen, där förtroendet för äldreomsorgen är högre än rikssnittet. Vi ser det också inom hemtjänsten, som i de senaste mätningarna från Socialstyrelsen ökade med 10 procent i brukarnöjdhet. Det är ett resultat av att vi såg den kris som äldreomsorgen var i när vi tillträdde och faktiskt valde att prioritera ett arbete för förbättring. Inte minst när det gäller hemtjänsten. Däremot är vi medvetna om att det kommer att ta tid innan vi är i mål, så nu gäller det att fortsätta med det arbete som är påbörjat.
Från den 1 april i år kan äldre i behov av hemtjänst välja mellan tre olika utförare. Det är ett nytt avtal, med helt andra förutsättningar än det som tecknades för några år sedan. En av de största skillnaderna från föregående avtal är att det finns tydliga incitament för utförarna att öka nöjdheten hos de äldre, något som vi efterhand kan se att det tidigare avtalet saknade. Det är med andra ord ett avtal som belönar goda prestationer och inte något annat.
Från den 1 maj i år kan äldre i behov av ett särskilt boende välja fritt mellan 17 olika boenden. Tidigare har de varit tvungna att välja ett av boendena som är i kommunal regi, där plats fanns bör tilläggas, även om de kanske hellre hade velat bo någon annanstans. Nu finns alternativet att även välja privat boende inom kommunens gränser eller något annat upphandlat boende som lockar. Allt detta inom en radie på 3,5 mil.
Syftet med den omfattande valfrihetsreform som kommunledningen nu drivit igenom är att äldre själva ska få välja vilken utförare som får komma hem till dem och hjälpa dem i vardagen. Äldre ska själva ha en möjlighet att välja vilket boende de ska flytta till när de behöver mer omfattande omsorg. De ska också känna sig trygga i att det är verksamheter som är professionellt styrda. Det är ett system som ser äldre för de individer de är och respekterar att de kan ta egna beslut. Den här kommunledningen reducerar inte äldre till en grupp som behöver anpassa sig till hur politiker anser att de bör leva sina liv när de är i behov av stöd.
Under valrörelsen 2022 deklarerade Socialdemokraterna vid flera tillfällen att de var för valfrihet inom äldreomsorgen. Men lita inte på det, de har även gång på gång tidigare tydligt markerat att de principiellt är emot att någon annan utförare än kommunen ska ha hand om omsorgen för de äldre. Man kan inte ha kakan och samtidigt äta den! S gör frågan om äldreomsorgen till en ideologisk fråga där vi politiker ska avgöra hur du får leva ditt liv utan valmöjligheter. Vi är övertygade om att du är bättre lämpad att själv göra dessa val.
Den nuvarande kommunledningen kommer att fortsätta arbeta för upprätthålla och utveckla valfrihet inom äldreomsorgen. Det är fullt möjligt, kanske till och med rimligt, att det finns äldre och anhöriga i kommunen som inte välkomnar denna reform. Däremot var just valfrihet inom äldreomsorgen en prioriterad fråga för oss i valrörelsen 2022. Med facit i hand så är det fortfarande samma partier som samarbetar som kommunledning. Kommunens invånare var tillfrågade och de gjorde sitt val.
- Kerstin Eriksson (KD), ordförande Äldre- och Omsorgsnämnden
- Josefin Brodd (M), vice ordförande Äldre- och Omsorgsnämnden
redaktion@marsta.nu