Foto: Pressbild

Kommunledningen återtar kontrollen över äldreomsorgen

Det är fullt förståeligt att Socialdemokraterna tar i från tårna i sin replik på vår insändare om de valfrihetsreformer som nu äntligen är på plats. Hur ska man annars kunna slingra sig ur det faktum att man inte har lyckats leverera en god äldreomsorg under sitt eget styre?

Det är snudd på oförskämt mot kommunens invånare att inte Socialdemokraterna vill kännas vid hur illa det var ställt med brukarnöjdheten när de styrde. Sakta, men säkert, återtar kommunledningen kontrollen över äldreomsorgen. Vi ser det bland annat i den senaste medborgarundersökningen, där förtroendet för äldreomsorgen är högre än rikssnittet. Vi ser det också inom hemtjänsten, som i de senaste mätningarna från Socialstyrelsen ökade med 10 procent i brukarnöjdhet. Det är ett resultat av att vi såg den kris som äldreomsorgen var i när vi tillträdde och faktiskt valde att prioritera ett arbete för förbättring. Inte minst när det gäller hemtjänsten. Däremot är vi medvetna om att det kommer att ta tid innan vi är i mål, så nu gäller det att fortsätta med det arbete som är påbörjat.

Från den 1 april i år kan äldre i behov av hemtjänst välja mellan tre olika utförare. Det är ett nytt avtal, med helt andra förutsättningar än det som tecknades för några år sedan. En av de största skillnaderna från föregående avtal är att det finns tydliga incitament för utförarna att öka nöjdheten hos de äldre, något som vi efterhand kan se att det tidigare avtalet saknade. Det är med andra ord ett avtal som belönar goda prestationer och inte något annat.

Från den 1 maj i år kan äldre i behov av ett särskilt boende välja fritt mellan 17 olika boenden. Tidigare har de varit tvungna att välja ett av boendena som är i kommunal regi, där plats fanns bör tilläggas, även om de kanske hellre hade velat bo någon annanstans. Nu finns alternativet att även välja privat boende inom kommunens gränser eller något annat upphandlat boende som lockar. Allt detta inom en radie på 3,5 mil.

Syftet med den omfattande valfrihetsreform som kommunledningen nu drivit igenom är att äldre själva ska få välja vilken utförare som får komma hem till dem och hjälpa dem i vardagen. Äldre ska själva ha en möjlighet att välja vilket boende de ska flytta till när de behöver mer omfattande omsorg. De ska också känna sig trygga i att det är verksamheter som är professionellt styrda. Det är ett system som ser äldre för de individer de är och respekterar att de kan ta egna beslut. Den här kommunledningen reducerar inte äldre till en grupp som behöver anpassa sig till hur politiker anser att de bör leva sina liv när de är i behov av stöd.

Under valrörelsen 2022 deklarerade Socialdemokraterna vid flera tillfällen att de var för valfrihet inom äldreomsorgen. Men lita inte på det, de har även gång på gång tidigare tydligt markerat att de principiellt är emot att någon annan utförare än kommunen ska ha hand om omsorgen för de äldre. Man kan inte ha kakan och samtidigt äta den! S gör frågan om äldreomsorgen till en ideologisk fråga där vi politiker ska avgöra hur du får leva ditt liv utan valmöjligheter. Vi är övertygade om att du är bättre lämpad att själv göra dessa val.

Den nuvarande kommunledningen kommer att fortsätta arbeta för upprätthålla och utveckla valfrihet inom äldreomsorgen. Det är fullt möjligt, kanske till och med rimligt, att det finns äldre och anhöriga i kommunen som inte välkomnar denna reform. Däremot var just valfrihet inom äldreomsorgen en prioriterad fråga för oss i valrörelsen 2022. Med facit i hand så är det fortfarande samma partier som samarbetar som kommunledning. Kommunens invånare var tillfrågade och de gjorde sitt val.

  • Kerstin Eriksson (KD), ordförande Äldre- och Omsorgsnämnden
  • Josefin Brodd (M), vice ordförande Äldre- och Omsorgsnämnden

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening