Foto: Daniel Iskander/Arkiv

Kommunledningen återremitterade ärenden i fullmäktige

Det saknades inte dramatik på fullmäktige igår. Kommunledningen (S) och (L) förlorade en votering samt återremitterade två ärenden. Karolina Windefalk (MP) röstade även emot partilinjen.

Den stora frågan inför fullmäktige var hur (MP) skulle rösta då partiet deklarerat att man inte är en del av kommunledningen längre. Det resulterade i att man röstade tillsammans med oppositionen om ärendet att bilda FINSAM, ett samordningsförbund i Norrort om att få personer som står längst ut från arbetsmarknaden i jobb. Enligt ett pressmeddelande från Moderaterna är FINSAM inte en garanti för att man får fler i arbete då kommunen idag har flera insatser på området:
– Ingen kan ge svar på vad som kommer hända med de befintliga verksamheterna om vi går med på att bilda FINSAM som ska jobba med i många fall exakt samma saker och mot samma målgrupper, uppger oppositionsrådet Olov Holst (M) i ett pressmeddelande.

Windefalk bröt partilinjen
Voteringen i ärendet blev 26-25 för nej till att bilds FINSAM. Noterbart var där att Karolina Windefalk (MP) som tagit avstånd från sin styrelses hållning i kommunledningsfrågan röstade med (S), (L) och (V). Förre kommunalrådet Per Lundströms (S) motion om anta en samlad strategi för att möta och bekämpa våldsbejakande extremism resulterade i en minoritetsåterremiss (!) från kommunledningen, likaså motionen som Mattias Askersson (M) skrivit om Krafttag mot den ökande otryggheten.
– Vi hade full koll på läget. Det hade inte den s.k. ”majoriteten”. De tvingades minoritetsåterremittera två ärenden för att inte förlora omröstningarna. De förlorade dessutom voteringen om det Finansiella samordningsförbundet. Stor förvirring råder uppenbarligen inom S och L, skriver Olov Holst i sms till märsta.nu

Nio polisaspiranter till lokalpolisområdet

Nyheter Den 20 januari påbörjar 190 polisaspiranter sin sex månader långa praktik hos polisen i Region Stockholm. Av dessa placeras nio aspiranter i Lokalpolisområde Sollentuna, som omfattar kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna.

Få strömavbrott i Sigtuna – stora skillnader i landet

Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening