Foto: Pressbild/Ohlssons AB

Kommuner tar över sopinsamling för förpackningar

Från och med 1 januari 2024 övertar flera kommuner, däribland Sigtuna, Håbo, Knivsta och Upplands-Bro, ansvaret för att samla in förpackningsavfall. Ohlssons AB expanderar sin verksamhet för att bistå kommunerna i denna förändring, vilket förväntas öka återvinningsgraden och minska mängden förpackningsavfall.

Från den 1 januari 2024 tar kommunerna över ansvaret att samla in saker som vi använder och slänger, som förpackningar. Det innebär att vi ska sortera saker som plast, papper, glas och metall och lämna dem till återvinningen. En affär som heter Ohlssons AB hjälper till med att samla in dessa saker från flera familjer och vissa platser där många människor är tillsammans, som till exempel olika verksamheter och återvinningsstationer. De kommer också att hjälpa kommunerna att se till att vi sortera matavfallet från andra saker vi slänger.

Regeringen bestämde i juni att kommunerna ska göra detta för att vi ska återvinna mer och slänga mindre saker som kan användas igen. De här kommunerna, Sigtuna, Håbo, Knivsta och Upplands-Bro, är snabba och börjar redan vid årsskiftet. Ohlssons AB har redan jobbat med att samla in sopor från hus i dessa områden sedan 2020, och de ser fram emot att hjälpa ännu mer nu. Robert Axelsson från Ohlssons AB säger att det är viktigt att sortera sopor rätt för att de ska kunna återvinnas och bli nya saker. Han ser fram emot att fortsätta samarbeta med kommunerna och invånarna för att göra det möjligt.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening