Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle
Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.
För att vända utvecklingen behövs ett kraftfullt och samordnat arbete där kommunerna har en central roll. I Svenskt Näringslivs rapport Tillsammans med näringslivet mot brott och otrygghet presenteras en rad konkreta förslag på hur kommunerna kan arbeta tillsammans med näringslivet för att skapa tryggare och säkrare samhälle.
Näringslivet är en viktig del av lokalsamhället och kan göra viktiga insatser i det brottsförebyggande arbetet. Företagen vet hur brottsligheten ser ut i sina områden och kan bidra med resurser och engagemang. Rapporten visar att kommuner som involverar företag i trygghetsarbetet inte bara minskar brottsligheten utan också skapar en mer attraktiv och levande kommun. Näringslivets insatser i exempelvis lokala brottsförebyggande råd, samordnade trygghetsåtgärder och samarbeten med polis och kommun är betydelsefulla för att stävja brottsligheten. Ett av de viktigaste förslagen i rapporten är att utveckla de lokala brottsförebyggande råden. Dessa råd bör inte enbart vara en formell instans utan en verklig kraft i trygghetsarbetet. Näringslivet i råden bidrar till en ny och bredare förståelse om brottsläget vilket stärker det förebyggande arbetet.
Ett fungerande samhällskontrakt bygger på att det offentliga upprätthåller lag och ordning samt skapar förutsättningar för företag att verka tryggt. Även om polisen har huvudansvaret för att bekämpa brott, är kommunernas agerande avgörande för det förebyggande arbetets välgång. Genom att upphandla trygghetslösningar, använda tillsynsmakten för att motverka lokal kriminalitet och genomföra sociala insatser kan kommunen bidra till en säkrare miljö för både invånare och företag.
Det borde vara en självklarhet att det ska vara tryggt att driva företag i hela Sverige. Så är det inte i dag. På allt fler platser tvingas företagare stänga sin verksamhet. Det vilar ett stort ansvar på politikerna att vidta åtgärder som minskar brottslighet och otrygghet. Trygghet är inte en fråga om resurser – det är en fråga om vilja och samarbete.
- Olle Karstorp, regionchef Svenskt Näringsliv Stockholm
redaktion@marsta.nu