Olov Holst (M)Foto: Pressbild

Kommunens kritik mot SJ: Slag i ansiktet

Olov Holst (M) kommunstyrelsens ordförande riktar skarp kritik mot SJ efter besked om nedläggning av Uppsalapendeln: - Beskedet är som ett slag med knuten näve rätt i ansiktet på Sigtuna kommuns redan hårt prövade pendlare, säger Holst.

Den redan ansträngda infrastrukturen och bristfälliga kollektivtrafiken i Sigtuna kommun har länge varit ett bekymmer för invånare, företagare och pendlare. Idag meddelade SJ att Uppsalapendeln, en av de viktiga tåglinjerna mellan Stockholm och Uppsala, kommer att läggas ner, vilket skapar ytterligare oro och frustration i kommunen.

Den aktuella nedläggningen av Uppsalapendeln innebär att SJ
pendeltåg inte längre kommer att trafikera sträckan mellan Stockholm och Uppsala. För pendlare i Sigtuna kommun, där alternativen redan är begränsade, blir situationen nu ännu svårare. När SL-trafiken drabbas av förseningar och inställda tåg, Mälartåg endast går i rusningstid, och UL
tåg inte passerar Märsta, förlorar pendlare sitt enda pålitliga alternativ.

Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun, uttrycker sin besvikelse över beslutet:
– Ett redan underdimensionerat system för kommunens pendlare blir katastrofalt mycket sämre. Det här är ett enormt svek mot alla våra pendlare. Vi vädjar nu till Regionen att de agerar snabbt och på något sätt kompenserar för bortfallet av en av de viktigaste pendlingsfunktionerna.”

Holst betonar också behovet av att snabbt sätta in extra kapacitet på sträckan Märsta-Stockholm i rusningstrafik samt hitta en lösning för sträckan Märsta-Uppsala, som nu helt försvinner.

Birgitta Pettersson, kommundirektör i Sigtuna kommun, påpekar att beslutet kommer att påverka både nuvarande och framtida anställda:
– Många av våra anställda tågpendlar både från Stockholm och från Uppsala, så det här blir ett hårt slag för oss eftersom resealternativen försämras radikalt. Det här innebär att det både blir svårare att behålla befintliga medarbetare och att rekrytera nya.”

Sigtuna kommun har under flera år arbetat för att få gehör för de utmaningar som den otillräckliga infrastrukturen och kollektivtrafiken innebär. För mindre än ett år sedan hade Birgitta Pettersson och Olov Holst ett möte med infrastrukturministern, där även flera företagare från kommunen deltog, för att diskutera dessa problem.

Holst understryker de långsiktiga konsekvenserna av beslutet:
– Beslutet att lägga ner Uppsalapendeln kommer att få förödande konsekvenser för Sigtuna kommun. Vi är en pendlarkommun, och när det inte längre går att bo i kommunen och arbeta i Stockholm eller Uppsala kommer det givetvis att slå hårt mot kompetensförsörjningen.”

Han avslutar med att påpeka att kommunen nu tvingas se över sina planer för bostadsbyggande, eftersom förutsättningarna för att människor ska kunna pendla till och från arbetet drastiskt försämras.

Befolkningen växte med 131 personer

Nyheter Befolkningen i Sigtuna kommun ökade med 131 personer under tredje kvartalet 2024, visar nya siffror från SCB. Kommunen hade vid kvartalets slut 52 662 invånare, en ökning med 126 personer jämfört med samma tid förra året.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening