Föreningar uppmanar till spelande men ska samtidigt ha en antispelpolicy.

Kommunens krav på föreningar: Policy mot spelmissbruk

Flera av kommunens föreningar marknadsför Svenska spel men från och med i år kommer kommunen att kräva att det finns en plan för hur föreningar ska motverka och hantera osunt spelande hos sina medlemmar. Annars får föreningen inget aktivitetsbidrag.

Kommunens föreningar får årligen pengar från Svenska spels Gräsroten som innebär att spelare kan ange en ”favoritförening” och baserat på hur mycket som spelas så går bonusen tillbaka till den förening man angett som favorit. Flertal föreningar i kommunen marknadsför på sina hemsidor att man ska ”Stödja” föreningen genom att välja dem som favorit via Svenska spel.

Ska finnas skriftliga riktlinjer
Men nu kan det vara slut med att uppmana till spelande bland kommunens föreningar. Sedan någon vecka tillbaka finns reviderade bidragsnormer hos Kultur- och fritidsnämnden. För att få ut bidrag från kommunen, exempelvis verksamhetsbidrag eller LOK-stöd så behöver föreningarna ha skriftliga riktlinjer för att motverka alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel. Det sistnämnda är helt nylagt.
– Föreningarna har möjlighet att få hjälp med att ta fram policys för detta område med hjälp och stöd av SISU Idrottsutbildarna. Sen är det, precis som med riktlinjerna kring mobbning, kränkningar, rasism och trakasserier, lika viktigt att ge stöd och hjälp till att efterfölja riktlinjerna kring spelandet i praktiken, berättar föreningskonsulent Monica Fries.

Riksidrottsförbundet har avtal med Svenska spel
Svenska spel har dock en särställning på den svenska marknaden och idrottsrörelsen genom ett avtal med Riksidrottsförbundet. Så genom att promota spel via sina hemsidor bryter man inte mot Riksidrottsförbundets stadgar. Samtidigt har kommunerna ett uppdrag att stödja personer i spelmissbruk:
– Det är förstås en avvägning när spelandet antar osunda proportioner och något som vi från kommunen vill motverka. Ett sätt för kommunen att göra detta är… att kräva att föreningar med barn- och ungdomsverksamhet har policys och riktlinjer för att motverka osunt spelande, säger Monica Fries, föreningskonsulent.

Kommer lyfta frågan
I samband med de utbildningsträffar man har tillsammans med föreningarna kan kommunen komma att lyfta upp problematiken med spelande och vad promotande av spel kan innebära:
– Hur kan man upptäcka om det förekommer knutet till den egna föreningen, och vad bör föreningen i så fall göra. Utifrån det måste föreningen ytterst själv ta ansvar för sin verksamhet, och att ha en handlingsplan för hur man följer policys och riktlinjer som tagits fram.

Framgångar för Kim Taekwondo i årets första tävling

kampsport Kim Taekwondo var på plats i Lund den 1 mars för årets första tävling. Laget, som bestod av både erfarna utövare och tre debutanter, lyckades ta hem två guld och tre brons. Klubben är nöjd med resultaten och ser fram emot kommande tävlingar.

EXTRA

Pantzar och Sverige klara för EM

Basket Sveriges herrlandslag i basket har kvalificerat sig för EM 2025, vilket blir deras första deltagande sedan 2013. En av spelarna som haft en central roll under kvalet är Melwin Pantzar.

Märsta IK inledde försäsongen med seger

Fotboll Veteranen Rodrigo Gomez som för tio år sedan spelade i Division 1 med Vasalund och 2018 gjorde sin sista säsong i Division 3 är tillbaka i kommunen med Märsta IK. Han gjorde båda målen i segermatchen mot Rotebro.

hockeyettan

Wings avslutade med seger

Ishockey Wings tog blott första trepoängaren i Vårserien i den sista omgången mot Clemensnäs, säsongen är därmed över och Wings slutar som jumbo.

handbollsligan

Skånela föll mot Kristianstad

Handboll Skånela föll med 27–34 mot Kristianstad i Vikingahallen inför 550 åskådare. Laget höll jämna steg under första halvlek och gick till paus med ett underläge på 13–16. I början av andra halvlek stod det 16–19, men sedan drog gästerna ifrån.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening