Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Kommunen välkomnar ny lag om registrering av livsmedelsverksamhet

Kommunen välkomnar den nya nationella lagstiftningen om sanktionsavgifter för den som inte registrerar livsmedelsverksamhet.

Den som från och med i år inte registrerar verksamhet som hanterar eller producerar livsmedel kan åläggas sanktionsavgift eller i extrema fall dömas till fängelse.
– Den här nya lagstiftningen med sanktionsavgifter som beslutats av riksdag och regering syftar till att ge säkrare livsmedel för konsumenten och bidra till en rättvisare konkurrens mellan livsmedelsföretagen. Kommunens invånare och konsumenter som besöker kommunen ska kunna känna sig trygga att äta den maten som serveras på skolan, caféer, restauranger eller när man köper mat i butiker eller online, berättar Magdalena Alehagen, miljö- och hälsoskyddsinspektör Sigtuna kommun.

Kontrollerar 420 verksamheter
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i kommunen kontrollerar ungefär 420 verksamheter varje år som hanterar livsmedel. De ser till att hanteringen är rätt, exempelvis att livsmedel förvaras i rätt temperatur, att utrustning är hel, eventuella skadedjur och så vidare. Därför är det viktigt att verksamheterna är registrerade så att kommunen kan komma för att göra sina inspektioner. Sanktionsavgifterna som en näringsidkare kan åläggas varierar mellan 2500-75000 kronor och det högsta fängelsestraffet är upp till 2 år.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening