Kommunen välkomnar ny lag om registrering av livsmedelsverksamhet
Kommunen välkomnar den nya nationella lagstiftningen om sanktionsavgifter för den som inte registrerar livsmedelsverksamhet.
Den som från och med i år inte registrerar verksamhet som hanterar eller producerar livsmedel kan åläggas sanktionsavgift eller i extrema fall dömas till fängelse. – Den här nya lagstiftningen med sanktionsavgifter som beslutats av riksdag och regering syftar till att ge säkrare livsmedel för konsumenten och bidra till en rättvisare konkurrens mellan livsmedelsföretagen. Kommunens invånare och konsumenter som besöker kommunen ska kunna känna sig trygga att äta den maten som serveras på skolan, caféer, restauranger eller när man köper mat i butiker eller online, berättar Magdalena Alehagen, miljö- och hälsoskyddsinspektör Sigtuna kommun.
Kontrollerar 420 verksamheter Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i kommunen kontrollerar ungefär 420 verksamheter varje år som hanterar livsmedel. De ser till att hanteringen är rätt, exempelvis att livsmedel förvaras i rätt temperatur, att utrustning är hel, eventuella skadedjur och så vidare. Därför är det viktigt att verksamheterna är registrerade så att kommunen kan komma för att göra sina inspektioner. Sanktionsavgifterna som en näringsidkare kan åläggas varierar mellan 2500-75000 kronor och det högsta fängelsestraffet är upp till 2 år.
Nyheter Den 20 januari påbörjar 190 polisaspiranter sin sex månader långa praktik hos polisen i Region Stockholm. Av dessa placeras nio aspiranter i Lokalpolisområde Sollentuna, som omfattar kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna.
Nyheter En 21-årig man som åtalats för skjutning i Nacka påstår till sitt försvar att det var en man från Märsta som i själva verket avlossade skotten.
Politik På måndagen väntas Kommunstyrelsen klubba en ny avsiktsförklaring gällande Märsta station. Om avsiktsförklaringen blir verklighet kommer Sigtuna kommun finansiera 435 miljoner kronor av projektet.
Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.
Nyheter Försäkringsbolaget If har sammanställt nya siffror som visar att över 500 000 kronor betalades ut till fastighetsägare i kommunen för naturorsakade skador.