Från och med idag, den 1:a april, införs valfrihet i hemtjänsten i Sigtuna kommun. Denna valfrihet består endast av två privata aktörer, där det ena företaget inte får ha mer än 60% av brukarna, sen är valfriheten slut. Känns det som ett aprilskämt? Tyvärr så är det inte det.
Idag är det exakt ett år sedan den moderatledda kommunledningen avvecklade den kommunala hemtjänsten. Över en natt och mitt under pågående pandemi tilldelades kommunens cirka 500 hemtjänstbrukare två privata aktörer som istället skulle utföra tjänsterna hos dem. Men hur valfritt är det egentligen när högerstyret tvingar Sigtuna kommuns äldre att välja mellan två privata utförare? Och varför är inte kommunal hemtjänst ett valbart alternativ?
Privata hemtjänstföretag har lägre personaltäthet och fler timanställda jämfört med den kommunala hemtjänsten. Detta drabbar givetvis brukarna i form av sämre kontinuitet och kvalitet. Välfärdsföretagens agenda är att tjäna pengar på skattefinansierad verksamhet och att göra om hela välfärdsmodellen till en kassako.
72 personer i Sigtuna kommun över 70 år med hemtjänst har under pandemiåret blivit smittade med Covid -19 (källa: Socialstyrelsen, vecka 13). Det är 72 för mycket.
Ju fler som arbetar heltid i kommunen desto mer minskar rekryteringsbehoven samtidigt som jobben blir mer attraktiva och jämställdheten ökar. Även Coronakommissionen påpekade i sin första rapport att en högre andel heltidsanställda inom hemtjänsten och särskilda boenden skulle ha minskat smittspridningen av Covid-19. Privata välfärdsbolag inom äldreomsorgen bevisar i kommun efter kommun att god kvalitet onekligen är en kostnadsfråga som står i konflikt med deras privata vinstintressen.
Kommunens äldre invånare som har hemtjänst har rätt till en trygg hemtjänst och personalkontinuitet. De som arbetar inom äldreomsorgen ska ha rätt till heltidsanställningar och en bra arbetsmiljö, något som vi Socialdemokrater med bestämdhet kommer att fortsätta hävda. Det är dags för kommunen att kliva in på arenan igen och ta ansvar för hemtjänsten. Kommunal hemtjänst ska självklart också vara ett valbart alternativ.
Gunilla Johansson(S) 2:e vice ordförande i Äldre- och omsorgsnämnden
Insändare I sin replik försöker M och SFS framställa våra förslag som en "köpfest," men det visar en brist på förståelse för Sigtunas växande behov och framtida utmaningar.
Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.
Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.
Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.
Insändare Vi beklagar att du som läsare dras in i ett politiskt gnabb, skapat av lögner som Socialdemokraterna sprider kring socialtjänstens förutsättningar och arbete.
Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.
Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.
Insändare I början av december släppte Sveriges pensionärsförening (SPF) sitt årliga hemtjänstindex. Helhetsbetyget för den privatiserade hemtjänsten ligger drygt över medel.
Insändare Vi konstaterar att när vi socialdemokrater styrde kommunen hade vi inte lägst andel behöriga lärare i Stockholms län. Sedan Moderaterna tog över har dessutom andelen elever i årskurs 9 som uppnår godkända betyg i samtliga ämnen minskat - år efter år.
Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.
Insändare Låt oss börja med att klargöra en sak. Alla de pengar som Socialdemokraterna (S) stoltserar med att de kan satsa, i det här fallet på skolan, är pengar som de aldrig haft utan den nuvarande kommunledningens fokus på ordning och reda i ekonomin.
Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.
Insändare Erik Sedig (KD) och Josefin Brodd(M) hävdar att Vård- och Omsorgsnämndens nya sätt att betala till äldreboendena inte är ett köp/sälj-system.
Insändare Det är med förvåning vi läser insändaren från socialdemokraterna Marie Axelsson och Thomas Brandell. Vi noterar flera faktafel och ogillar smetandet av negativa omdömen på politiska motståndare.
Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.