Foto: Insändarbild

Klockan ringde för fred

Klockstapeln i Sigtuna uppfördes på 1600-talet och har sedan dess ringt för fred klockan 10 och 16 varje dag: - Det känns otroligt vemodigt säger Gunnar Weman, ärkebiskop emeritius, enligt Radio Uppland.

Klockan som natten mot torsdag förstördes i en brand är minst 300 år gammal. Enligt Gunnar Weman, ärkebiskop emeritus, restes den på 1600-talet, virket är från slutet 1500-tal. Klockorna har också en anrik historia, en hängde på Wenngarns slott och är från 1500-talet och en annan är ett gammalt krigsbyte från Ryssland på 1500-talet. Den nyaste är från 1800-talet, säger Gunnar Weman till P4 Uppland.

Dörr stod vidöppen
Sedan den uppfördes har den ringt två gånger om dagen för fred, klockan 10 och 16. Skomakare Svanberg ringde i klockan varje dag fram till 1970-talet då ringningen elektrifierades. Gunnar Weman hoppas nu att man kan använda delar av klockorna för att gjuta nya så att en del av historien kan leva vidare. Vad märsta.nu erfar var det kyrkan som förvaltade klockan. Under en tid ska en dörr till stapeln ha stått vidöppen. Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand.

Kommunen hoppas på rekonstruktion
Sigtuna kommun skriver i ett uttalande att Klockstapeln kommer att vara saknad. Kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S) hoppas att en rekonstruktion är möjlig och att kommunen kommer att vara aktiv i ett sådant arbete:
– Det är med sorg jag tagit emot budskapet om att klocktornet har brunnit ner. Den var en av symbolerna för Sigtuna stad. Sådana symbolbyggnader skapar identitet och är en viktig del av ett gott samhälle. Nu måste kyrkan och kulturminnesvårdande myndighet ta ställning till vad som ska hända, säger Khalifa i uttalandet.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening