Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

Klart: Då privatiseras hemtjänsten

Kommunstyrelsen har fattat beslut om att privatisera hemtjänsten från och med 2020.

En upphandling av hemtjänsten ska nu inledas och olika aktörer kan lämna anbud som möter upp till kommunen krav. I april 2020 är det tänkt att de privata utförarna är igång. Beslutet om att privatisera skedde förvisso redan i juni men nu har det bestämts i vilken omfattning.
– Att kvalitén på hemtjänsten håller en jämn och hög nivå och att våra brukare känner sig trygga och nöjda med den är vår högsta prioritet. Därför har vi tagit det här noga underbyggda beslutet, säger Karsten Bjärbo (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden, i ett pressmeddelande.

Låg nöjdhet med hemtjänsten
Bakgrunden till beslutet är enligt Bjärbo att nöjdheten bland brukarna gällande hemtjänsten är förhållandevis låg.
– Invånarna i andra kommuner, som är likvärdiga med Sigtuna men som har privata utförare av hemtjänst, är mycket mer nöjda med kvalitén. Samtidigt visar utredningsarbetet att Sigtuna kommuns hemtjänst kostar betydligt mer. Vi måste alltså få till en förändring och förbättring, fortsätter Bjärbo.

2-5 utförare
Kommunen ska upphandla 2-5 utförare, det är är högt ställda krav enligt Kristina Holmberg, chef för äldre- och omsorgsförvaltningen.
– Det är fortsatt kommunen som ansvarar för att hemtjänsten håller god kvalité och vår målsättning är att kunna erbjuda våra invånare en omsorg i toppklass. Våra brukares väl kommer alltid först, säger hon.

Blir inte helt valfritt
Utförarna får områden fördelat till sig till en början, det är inte helt klart om man får välja utförare men upphandlingen är ett steg mot att låta invånarna få välja vilken utförare man vill ha. Dock kan osäkerheten för utförarna bli för hög om de inte vet hur många brukare de.

Anställda erbjuds jobb
De 140 fast anställda inom hemtjänsten kommer att få möjlighet till anställning hos de nya leverantörerna. Kristina Holmberg säger att man arbetar för att övergången ska ske så smidigt som möjligt för alla inblandade parter. Nattjouren och larmverksamheten kommer att fortsätta utföras i kommunens regi.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening