Khalifa: Vi måste lösa kraven

Kommunens köp av en villa genom SigtunaHem har kritiserats av kommuninvånare som anser att nyanlända får bo i en bostad som många får spara till i flera år: - Kommunen har fått ett antal krav på sig, då måste vi lösa det. I det här fallet blev det här en bra helhetslösning, förklarar Ibrahim Khalifa (S), kommunstyrelsens ordförande.

”Kommunen köper villa för 4-5 miljoner och folk från Migrationsverket får flytta in, vad tror politiker kommer hända, frågar sig en märstabo via Facebook.

Många är de som riktat kritik mot kommunens indirekta köp av en villa i Märsta för att husera 6-7 nyanlända. Ett köp som SigtunaHem stod för. Enligt Kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S) har kommunen ett antal krav på sig som man måste lösa. märsta.nu har tidigare rapporterat om den kvot av nyanlända som Sigtuna måste hantera 2016 och 2017. Khalifa poängterar dock att det inte fanns någon budgivning i detta köp, uppgifter som nått märsta.nu, han tror därför inte att priserna påverkas av att kommunen ger sig in på bostadsmarknaden:
– Det finns inte speciellt många objekt av denna karaktär där det är ekonomiskt fördelaktigt för SH att köpa och omvandla till flera genomgångsbostäder. Värt att påpeka är att de är de boende själva som ska stå för hyran på bostaden, skriver Khalifa i mail till redaktionen.

Tveksamt agerande enligt oppositionsrådet
Oppositionsrådet Olov Holst (M) anser att hela agerandet från kommunledningen är tveksamt då Moderaterna under ett års tid krävt att man ska göra en långsiktig analys av hur mottagandet kommer påverka den kommunala verksamheten. Han säger att man inte var informerade om villaköpet förrän av en slump då SigtunaHems VD Göran fick frågan på Kommunstyrelsens sammanträde. Det finns inget beslutsunderlag enligt Holst och han är frågande till vem som fattat beslut om att ge SigtunaHem i uppdrag att upphandla privata villor.
– Från Alliansgruppen ser vi allvarligt på att en aktör som kommunen, som till 100% är finansierad via skattemedel, ger sig in på en avreglerad marknad. Jämfört med en privatperson har en kommun ju nästan obegränsade resurser att vinna en budgivning. Detta riskerar att kraftigt driva upp priserna och på så sätt utestänga många människor från bostadsmarknaden, menar Holst.

Sigtuna kommun disponerar idag fyra procent av SigtunaHems bestånd för sociala ändamål och flyktingboenden, det är dessa lägenheter som kommunen i så fall ska använda till flyktingmottagande tycker Olov Holst.
– Är det fullt i detta bestånd kanske Sigtuna i likhet med grannkommuner som Järfälla och Stockholms stad måste begära en paus i flyktingmottagandet. Alternativet är då att i väntan på lediga lägenheter låta flyktingarna bo kvar i Migrationsverkets flyktingboenden där de redan har etablerat sig.

Mäklare bekräftar andra bud
märsta.nu har även varit i kontakt med mäklaren Patrik Salmén som förmedlade huset. Salmen skriver i mail till märsta.nu att det fanns bud på huset men att kommunens var högst. Dock anser han inte att det var ett överpris som kommunen betalade  då samma objekt såldes tidigare i år för samma summa.
– Denna villa hade ganska stora renoveringsbehov samt en omodern planlösning, så andra liknande hus med bättre förutsättningar kan förstås ha ett högre värde, uppger Patrik Salmén, mäklare på Länsförsäkringar.

Uppdaterad kl. 14.39

Nio polisaspiranter till lokalpolisområdet

Nyheter Den 20 januari påbörjar 190 polisaspiranter sin sex månader långa praktik hos polisen i Region Stockholm. Av dessa placeras nio aspiranter i Lokalpolisområde Sollentuna, som omfattar kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna.

Få strömavbrott i Sigtuna – stora skillnader i landet

Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening