Foto: Pressbild/Praktikertjänst

Karies bland barn ökade något i kommunen

Antal treåringar i kommunen med kariesdrabbade tänder ökar något enligt de senaste siffrorna från landstinget.

2016 året var det 5 procent av treåringarna som hade kariesdrabbade tänder, för de senaste siffrorna för 2017 framgår att karies ökat bland åldersgruppen till 5,3 procent. Siffran har ökat från 4 procent 2015 till dagens 5,3 procent. Lägst siffra i länet finns i Danderyd med 0,9 procent.

I jämförelse med grannkommunerna var siffran i Väsby 5,8 procent, Upplands-Bro 3,8 och i Vallentuna 2,3. Cirka 600 barn har undersökts i kommunen. Bara i sju andra kommuner och stadsdelar var siffran högre dock.

Tonåringar slarvar med tandhälsan
När det gäller 19-åringar har 64,7 procent karies i tänderna, är är det flera kommuner och stadsdelar i Stockholm som ligger över 60 procent, vissa även över 70. Lägsta siffran finns i Vaxholm med 39 procent men de flesta ligger på 50 procent och uppåt. Nio kommuner och stadsdelar har högre siffra än Sigtuna när det gäller 19-åringarnas tandhälsa.

Minskat kraftigt sedan 1987
Generellt sett så har kariesskadade tände minskat med över 50 procent sedan 1987 då tandhälsan började kartläggas.
– Det är imponerande att se hur stor skillnad vårt arbete gjort för barns tandhälsa. Antalet hål i barns tänder har stadigt minskat de senaste 20 åren. Även i år kan vi se en förbättring med 1,2 % bland 13 åringar och 2% bland 19 åringar medans de andra åldersgrupperna fortsatt ligger på låga nivåer, säger Karin Fälldin (C), ordförande för tandvårdsberedningen i Stockholms läns landsting.

Skillnader i länet
Målet var att 90 procent av barnen i utsatta områden skulle vara kariesfria 2017, skillnader finns beroende på vart man bor i länet. Men målet ska ha överträffats:
– Precis som vi ser i den allmänna hälso- och sjukvården så har barn i socioekonomiskt utsatta områden sämre tandhälsa. Detta är något vi hela tiden arbetar för att motverka och det går åt rätt håll. Bland annat genom projekt på Akademiskt barntandvårds centrum där föräldrar erbjuds internetbaserade utbildningar för att förbättra sina barns tandhälsa och stöd via telefon, fortsätter Karin Fälldin (C), ordförande för tandvårdsberedningen i Stockholms läns landsting.

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Nyheter Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening